Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνει τις εργασίες της

COFE

Την ημέρα της Ευρώπης, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου έλαβαν την τελική έκθεση, η οποία περιέχει προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΕ.

Στην τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρέλαβαν από τους συμπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης την τελική έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Το πρωτοφανές αυτό ταξίδι συζήτησης, διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών, που διάρκεσε έναν χρόνο, επιστεγάστηκε με μια έκθεση η οποία περιέχει 49 προτάσεις που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και περισσότερα από 320 μέτρα με τα οποία τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα δώσουν συνέχεια σε εννέα θεματικούς τομείς: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον· υγεία· ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας· η ΕΕ στον κόσμο· αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, ευρωπαϊκή δημοκρατία, μετανάστευση, εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός. Οι προτάσεις βασίζονται σε συστάσεις πολιτών που συνεδρίασαν στο πλαίσιο των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών και των εθνικών ομάδων πολιτών και συνεισέφεραν τις ιδέες τους στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε σχετικά: «Οι πολίτες —ειδικά οι νέοι άνθρωποι— βρίσκονται στο επίκεντρο του οράματός μας για το μέλλον της Ευρώπης. Διαμόρφωσαν με άμεσο τρόπο την έκβαση της Διάσκεψης. Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και καμία πρόταση για αλλαγή δεν θεωρείται εκτός ορίων. Δεν θα πρέπει να φοβηθούμε να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Ευρώπης να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο.»

Ο Πρόεδρος κ. Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε τα εξής: «Μέσα από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε συλλογικά τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη άλλαξε. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και να διασφαλίσουμε ότι η Ένωση ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες που εκφράστηκαν από τους πολίτες. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την οποία κλείνουμε σήμερα (σ.σ. χθες), αποτελεί μοναδική και πρωτοφανή διαδικασία ως προς το πεδίο που καλύπτει, ανάσα φρέσκου αέρα για την ήπειρό μας. Τα συμπεράσματά της αποτελούν εξαιρετικά πλούσια πηγή προτάσεων, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσει κάθε θεσμικό όργανο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Το Συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να εκφραστεί τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς η διαδικασία αυτή βαδίζει προς το τέλος της κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας, εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τις προηγούμενες Προεδρίες για την προσήλωσή τους στη διαδικασία και παραδίδω με χαρά στην τσεχική και τη σουηδική Προεδρία τη συνέχεια που θα δοθεί στα συμπεράσματα της Διάσκεψης.»

Η Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Δημοκρατία, ειρήνη, ατομική και οικονομική ελευθερία. Αυτά υπερασπίζεται η Ευρώπη σήμερα (σ.σ. χθες), που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην ήπειρό μας. Αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Το μήνυμά τους ελήφθη, σήμερα, ηχηρό και σαφές. Και τώρα είναι η στιγμή της υλοποίησης.»

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, μέσα από μια πληθώρα εκδηλώσεων και συζητήσεων που διοργανώθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσα από τις εθνικές ομάδες πολιτών και τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, τις συνεδριάσεις ολομέλειας και τις ανταλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην ειδική πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, η Διάσκεψη έγινε ένα πραγματικά ανοικτό φόρουμ για τη συζήτηση της Ευρώπης στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Έδωσε τη δυνατότητα για έναν διαφανή, συμπεριληπτικό και διαρθρωμένο δημόσιο διάλογο με τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τα ζητήματα που έχουν σημασία γι' αυτούς και για το μέλλον τους.

Επόμενα βήματα

Στη συνέχεια, τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάσουν πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στις προτάσεις αυτές, το καθένα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Το φθινόπωρο του 2022 θα διοργανωθεί εκδήλωση ανατροφοδότησης, για την ενημέρωση των πολιτών.

Ιστορικό

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης υπήρξε μια νέα και καινοτομική διαδικασία, από τη βάση προς την κορυφή, κατά την οποία πήραν τον λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το τι αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν Ευρωπαίοι πολίτες διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, φύλου, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και/ή μορφωτικού επιπέδου, ενώ τον κεντρικό ρόλο διαδραμάτισαν οι νέες ηλικίες.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Η ομιλία της Προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη Διάσκεψη

Ενημερωτικό δελτίο για τη Διάσκεψη

Πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα

Αποσπάσματα της τελετής λήξης θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι EbS.

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα