Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Ιουλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η βοήθεια της ΕΕ αυξάνει το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία στην Κύπρο στηρίζοντας την επανένωση του νησιού

cyprus

Αθήνα, 04/07/2024

 Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δύο εκθέσεις που δείχνουν τη συνεχή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της επανένωσης της Κύπρου: την ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την πράσινη γραμμή στην Κύπρο για το 2023 («έκθεση για την πράσινη γραμμή») και την ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 2023 («έκθεση για το πρόγραμμα βοήθειας»).

Σύμφωνα με την έκθεση για την πράσινη γραμμή, το 2023 η αξία του εμπορίου διαμέσου της πράσινης γραμμής αυξήθηκε κατά 9,6% και έφτασε τα 16 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ. Το 2023 καταγράφηκαν 7,1  εκατ. επιτρεπόμενες διελεύσεις, σημειώνοντας σταθερή αύξηση από τα 6,1 εκατ. διελεύσεις του 2022.  

Η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για τα περαιτέρω μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2024 για την αποδοχή στο εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής άλλων έξι μεταποιημένων τροφίμων μη ζωικής προέλευσης  (έγιναν δεκτά στις 3 Απριλίου 2024) και για την αύξηση του προσωπικού και τη μείωση της συμφόρησης στα σημεία διέλευσης. Τα μέτρα αυτά θα έχουν θετική συμβολή στο εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής μελλοντικά. Επίσης, το 2024 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την έκδοση του κανονισμού της ΕΕ για την πράσινη γραμμή στην Κύπρο.  

Η δεύτερη έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα αφορά το πρόγραμμα βοήθειας. Από το 2006, έχουν διατεθεί συνολικά 688 εκατ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο στηρίζει την επανένωση της Κύπρου χρηματοδοτώντας μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στηρίζοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το 2023, για τον σκοπό αυτό διατέθηκαν 31,7 εκατ. ευρώ

Χάρη σε αυτά τα κονδύλια της ΕΕ, το 2023 εγκρίθηκαν οι τρεις πρώτοι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί Χαλλουμιού/Hellimκαι 15 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες, στο πλαίσιο του καθεστώτος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η Επιτροπή βοήθησε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την ευζωία των ζώων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη διάθεση προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.  

Το 2023 ολοκληρώθηκαν επίσης τρία χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα υποδομής στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μεταξύ των οποίων η κατασκευή του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, ενός πολυχώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων που είναι στη διάθεση όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς και η επέκταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Μόρφου, η οποία διπλασίασε τη δυναμικότητά της, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

Press Release in English


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα