Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η αερογέφυρα της ΕΕ παρέχει βοήθεια στους σεισμόπληκτους Αφγανούς

echo_2

Σήμερα, προσγειώθηκε στη Χεράτ του Αφγανιστάν μια πτήση, η οποία μετέφερε 92 τόνους βασικών εφοδίων για τους σεισμόπληκτους. Η πτήση αποτελεί μέρος της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ για τους Αφγανούς πολίτες που επλήγησαν από τους σεισμούς του Οκτωβρίου. Το φορτίο περιλαμβάνει  57 τόνους υλικού, και συγκεκριμένα κουβέρτες και κιτ διαχείμασης για σκηνές, το οποίο η ΕΕ δωρίζει από τα αποθέματά της στο Ντουμπάι. Άλλοι 20 τόνοι φαρμάκων μεταφέρθηκαν για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και 15 τόνοι τροφίμων για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
 

Σύντομα θα ακολουθήσουν μια δεύτερη και μια τρίτη πτήση από το Μπρίντιζι και το Ντουμπάι προς τη Χεράτ και την Καμπούλ. Οι πτήσεις αυτές θα μεταφέρουν είδη που έχουν συνεισφέρει η Ιρλανδία, η Ιταλία και ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ. Επίσης, η Γαλλία συνεισφέρει στη μεταφορά και την αποθήκευση της βοήθειας.
 

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στο Αφγανιστάν, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τη βοήθεια και τη στήριξή της προς τον αφγανικό λαό που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μαζί, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να παράσχουμε ταχεία, απτή και αποτελεσματική βοήθεια που πραγματώνει την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τους σεισμόπληκτους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.»
 

Μετά τον πρώτο σεισμό που έπληξε το Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου, η ΕΕ ενέκρινε δέσμη μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία περιλάμβανε χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για τους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας στο πεδίο και την παροχή βοήθειας σε είδος από τα αποθέματα της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής δράσης. Μαζί με τις προγραμματισμένες πτήσεις, η συνολική στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του σεισμού ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ. 
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: +32 2 296 59 66· Daniel Puglisi - Τηλ.: +32 2 296 91 40)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα