Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Χρηματοδότηση ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη στήριξη διασυνοριακών έργων δημοσιογραφίας για νέους Ευρωπαίους

Χρηματοδότηση ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη στήριξη διασυνοριακών έργων δημοσιογραφίας για νέους Ευρωπαίους
© William Fortuna

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων αξίας 9 εκατ. ευρώ για την τόνωση μιας δημοσιογραφίας που παρουσιάζει θέματα της επικαιρότητας σε νεαρά κοινά, μέσα από ένα διεθνές πρίσμα.

Η πρώτη πρόσκληση είχε προκηρυχθεί το 2020 ως πιλοτικό έργο. Η φετινή ετήσια πρόσκληση είναι η τέταρτη κατά σειρά. Αποσκοπεί στη στήριξη της παραγωγής περιεχομένου από και για νέους Ευρωπαίους, με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία, σχετικά με θέματα επικαιρότητας που τους αφορούν. Παρέχει στους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις νέων την ευκαιρία να υλοποιήσουν φιλόδοξα, διασυνοριακά έργα στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον πέντε οργανισμοί από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να δοκιμάσουν καινοτόμες προσεγγίσεις οι οποίες θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων Ευρωπαίων.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και λιγότερη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Και πρέπει να προσεγγίσουμε τους νέους όπου και αν βρίσκονται, με νέα μέσα, προσαρμοσμένα σε αυτούς. Τα γεγονότα και οι ειδήσεις πρέπει να φτάνουν σε όλους. Αυτόν ακριβώς τον στόχο στηρίζει το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις νέων απ’ όλη την ΕΕ, και το οποίο τους προσφέρει πλήρη συντακτική ανεξαρτησία.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: «Αυτή η ευκαιρία χρηματοδότησης συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική μας για την ενίσχυση της πρόσβασης σε πληροφορίες και καινοτομία στον τομέα των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης. Στο επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλιών είναι η προσπάθειά μας η Ευρώπη να γίνει καλύτερη για τις μελλοντικές γενιές. Είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να μπορούν να προσφέρουν ποικίλο και ελκυστικό περιεχόμενο που δημιουργείται από και για τους νέους Ευρωπαίους, για θέματα που τους απασχολούν.»

Τα έργα αναμένεται να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα πληροφοριών στο διαδίκτυο σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες σχετικά με θέματα που αφορούν τους νέους, παρουσιασμένα με ελκυστικό τρόπο και  από ποικίλες φωνές.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 29 Ιανουαρίου 2024, ενώ τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2024. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι διαθέσιμες εδώ. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα