Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Χάρη στο Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Επιτροπής, έχει βελτιωθεί η παρακολούθηση των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, συγκεντρώθηκαν στο Wilhelmshaven της Γερμανίας διεθνείς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν καινοτόμες μεθόδους για την παρακολούθηση των πτήσεων των αποδημητικών πτηνών στη Θάλασσα του Βάντεν, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του παράκτιου περιβάλλοντός μας.

Τρία κράτη μέλη —η Δανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες— ζήτησαν στήριξη στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) για τον προσδιορισμό ψηφιακών μεθόδων και τεχνολογιών που καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση των μετακινήσεων και του αριθμού των υδρόβιων πτηνών στην περιοχή αυτή, όπως μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), μέσω ακουστικής επιτήρησης και ραντάρ, καθώς και μέσω της ανάλυσης του DNA των πτηνών.

Το έργο συνδέεται στενά με τις προτεραιότητες της ΕΕ που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ιδίως με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Η καλύτερη γνώση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα υδρόβια πτηνά κατά μήκος της αποδημητικής τους διαδρομής βελτιώνει την ικανότητά μας να τα προστατεύουμε επαρκώς και να αντιληφθούμε καλύτερα πώς μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αποτελώντας τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ο οποίος φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ο μοναδικός οικότοπος της Θάλασσας του Βάντεν αναφέρθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της πρόσφατης ομιλίας της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο για εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα