Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Global Gateway: Επίσκεψη της Επιτρόπου Ουρπιλάινεν στο Νεπάλ για επιβεβαίωση της εταιρικής σχέσης και στήριξη της πράσινης ανάκαμψης

global getaway

Αύριο, 8 Φεβρουαρίου, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στο Νεπάλ, την πρώτη Ευρωπαίας Επιτρόπου στη χώρα από το 2015. Η κ. Ουρπιλάινεν θα επιβεβαιώσει την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Νεπάλ και θα εγκαινιάσει, μαζί με τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία, την πρωτοβουλία «Ομάδα Ευρώπη» για την πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway.
 

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία χρηματοδοτείται με πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, εκ των οποίων 142 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και πάνω από 60 εκατ. ευρώ από τη Φινλανδία και τη Γερμανία, θα στηρίξει τις προσπάθειες του Νεπάλ για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα στηρίξει τους μικροκαλλιεργητές και τον αγροδασικό τομέα, την πρόσβαση στην ενέργεια και σε άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η διατροφή και η εκπαίδευση, ενισχύοντας παράλληλα τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και στην οικονομία. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη χρηματοδότηση μιας γραμμής μεταφοράς υδροηλεκτρικής ενέργειας στις τοπικές κοινότητες και έργα βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
 

Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συναντηθεί με την Πρόεδρο κ. Bidya Devi Bhandari, τον Πρωθυπουργό κ. Puspa Kamal και την κ. Υπουργό Εξωτερικών Bimala Rai Poudel. Θα συναντηθεί επίσης με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέλη του EU Youth Sounding Board, της πρώτης συμβουλευτικής δομής για τη νεολαία που έχει συσταθεί στην Ασία, για να συζητήσει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη νεολαία, καθώς και με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
 

Η Επίτροπος θα επισκεφθεί την τράπεζα μητρικού γάλακτος του μαιευτηρίου Paropakar και θα εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της διατροφής μητέρων, εφήβων και παιδιών. Επίσης, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα ανακοινώσει στήριξη ύψους 50 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νεπάλ. Η διάσκεψη σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τότε που η ΕΕ άρχισε να στηρίζει την πρόσβασης των αγοριών και των κοριτσιών του Νεπάλ στην εκπαίδευση, και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στη χώρα.
 

Οπτικοακουστικό υλικό θα καταστεί διαθέσιμο στην πλατφόρμα EbS.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero Hernandez — Τηλ.: +32 2 295 43 20·  Jennifer Sanchez Da Silva - Τηλ: +32 2 295 83 16)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα