Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Φορολογικό συμπόσιο σχετικά με το μελλοντικό φορολογικό μείγμα της ΕΕ

symposium

Καθώς οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού, η ψηφιοποίηση και οι μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας, τα δημόσια οικονομικά και τα φορολογικά μας συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν. Η Επιτροπή επιθυμεί να ξεκινήσει συζήτηση υψηλού επιπέδου σχετικά με το πώς η φορολογία μπορεί να προσαρμοστεί στις γρήγορες και θεμελιώδεις μελλοντικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, φορείς χάραξης πολιτικής υψηλού επιπέδου, πανεπιστημιακοί και η κοινωνία των πολιτών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου για το «Φορολογικό Συμπόσιο της ΕΕ — Πορεία προς το 2050: Μείγμα φόρων για το μέλλον». 

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς το φορολογικό μας μείγμα μπορεί να προσαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να καταστεί ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή φορολογικά έσοδα για την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αλλά και ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης πώς η φορολογία μπορεί να στηρίξει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, διορθώνοντας τα μηνύματα τιμών και επηρεάζοντας συμπεριφορές. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το μέλλον της φορολογίας των εταιρειών, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τρόπους σχεδιασμού ενός αποτελεσματικότερου και δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Το φορολογικό συμπόσιο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει μια ευρεία συζήτηση, η οποία θα καλύπτει όλα τα είδη φόρων που εισπράττονται σε όλα τα επίπεδα. Θα συμβάλει επίσης στην παροχή κατευθύνσεων για τη μελλοντική χάραξη πολιτικής της ΕΕ στον τομέα αυτό.

 

Το συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, θα μεταδοθεί και ζωντανά. Μεταξύ των ομιλητών και των μελών των πάνελ είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος κ. Πάολο Τζεντιλόνι, η Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον, ο Πρόεδρος της υποεπιτροπής FISC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρωβουλευτής κ. Πολ Τανγκ, η ευρωβουλευτής κ. Ορόρ Λαλούκ, ο Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας κ. Ζμπίνιεκ Στάνιουρα, η Πρώτη Αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης κ. Νάντια Καλβίνιο, ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης κ. Σβεν Γκίγκολντ, καθώς και άλλοι ομιλητές υψηλού επιπέδου από τον χώρο των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά εδώ.

 

Press Release in English  

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα