Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Φορητοί υπολογιστές για την Ουκρανία: Μια νέα πρωτοβουλία συλλογής ηλεκτρονικών συσκευών για σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες της Ουκρανίας

laptops

Η Επιτροπή, από κοινού με το ουκρανικό Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και την DIGITALEUROPE, έναν ευρωπαϊκό οργανισμό που εκπροσωπεί τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, διοργανώνει τη νέα πρωτοβουλία Φορητοί υπολογιστές για την Ουκρανία. Στόχος της είναι η συλλογή και η παράδοση φορητών υπολογιστών, έξυπνων τηλεφώνων και ταμπλετών και η κάλυψη των βασικών αναγκών των σχολείων, των νοσοκομείων και των δημόσιων υπηρεσιών στις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές της Ουκρανίας.
 

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει την έλλειψη φορητών υπολογιστών ως μία από τις πλέον πιεστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Περίπου 70.000 εκπαιδευτικοί χρειάζονται φορητούς υπολογιστές για να συνεχίσουν τη διδασκαλία, ενώ 5.000 σχολεία στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο χρειάζονται ψηφιακές συσκευές προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία για 200.000 μαθητές και μαθήτριες. Πολύ περισσότερες συσκευές χρειάζονται σε άλλους τομείς, ιδίως για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και τη δημόσια διοίκηση.
 

Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές απευθείας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Για μικρότερες δωρεές, οι οργανώσεις, οι εταιρείες και οι πολίτες που βρίσκονται στο Βέλγιο μπορούν να δωρίζουν συσκευές μέσω της DIGITALEUROPE. Οι δωρεές μπορούν να περιλαμβάνουν νέους ή μεταχειρισμένους και εφεδρικούς φορητούς υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα ή ταμπλέτες που ναι μεν λειτουργούν αλλά βρίσκονται σε σπίτια ή σε γραφεία χωρίς να χρησιμοποιούνται. Οι διοργανωτές επιδιώκουν να επεκτείνουν την πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθούν κι άλλα σημεία συλλογής σε όλη την Ευρώπη.
 

Η Επιτροπή συνεργάζεται με εταίρους του κλάδου για να λάβει δωρεές στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, καθώς και για τη συλλογή και την παράδοση άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του κόμβου EUTech4Ukraine. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα διευκολύνει τη συλλογή εξοπλισμού στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, οι συσκευές θα συλλέγονται και θα αποστέλλονται στην Ουκρανία, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τεχνολογικό εξοπλισμό. Μέσω του μηχανισμού μπορούν να αποσταλούν και δωρεές από ιδιωτικές εταιρείες.
 

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνεχή στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ουκρανία είναι διαθέσιμες εδώ.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: +32 229 58615· Μαριέττα Γραμμένου – Τηλ.: +32 229 83583)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα