Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας: ο ρόλος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ στο μέλλον

Visit of Kira Rudik, Member of the Ukrainian Parliament (Verkhovna Rada), President of the Ukrainian political party Holos and Vice-President of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party (ALDE), to the European Commission

Καθώς οι φυσικές καταστροφές όπως οι δασικές πυρκαγιές επιδεινώνονται σ’ όλη την Ευρώπη και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εντείνει τα αιτήματα για πολιτική προστασία της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου συνήλθαν εκπρόσωποι στο πλαίσιο του 7ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας. Το φόρουμ παρείχε, μεταξύ άλλων, πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις πτυχές πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τους τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, τους τρόπους βελτίωσης της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, και την ανταλλαγή γνώσεων για μια ισχυρότερη και πιο καινοτόμο ευρωπαϊκή πολιτική προστασία.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς τόνισε τη φιλοδοξία του για επέκταση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό την καλύτερη προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης στην περιοχή. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε σχετικά: «Η κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την πολιτική προστασία επιτρέπει μια ισχυρή και συνεκτική συλλογική αντίδραση. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν το πλεονέκτημά του, που συνίσταται στη συγκέντρωση της εμπειρογνωσίας και των ικανοτήτων του προσωπικού πρώτης επέμβασης, στην αποφυγή της αλληλεπικάλυψης των προσπαθειών τους και στη διασφάλιση ότι η βοήθεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληγέντων. Μπορούμε όμως πάντα να κάνουμε περισσότερα· πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε πολύπλοκα γεγονότα και να προστατεύουμε τους πολίτες μας από νέους κινδύνους. Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους που αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης».
 

Το φόρουμ υποδέχθηκε πάνω από 1 000 συμμετέχοντες στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά, και όλοι συμμετείχαν στην υλοποίηση και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πολιτική προστασία. 

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: +32 229 54578· Daniel Puglisi — Τηλ.: +32 229 69140)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα