Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας: Έναρξη λειτουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Δικτύου Μαθητευομένων

Σήμερα, πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη η εκδήλωση «Η φωνή των μαθητευομένων στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022», η οποία θα διαρκέσει μέχρι αύριο (25 Μαρτίου). Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας και το Ίδρυμα Bertelsmann, καλεί τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προώθηση της μαθητείας και την εκπροσώπηση των μαθητευομένων σε εθνικό επίπεδο. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει το ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Δικτύο Μαθητευομένων, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη μαθητεία και στη συμμετοχή των νέων σε αυτή.

Ο κ. Νικολά Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δήλωσε σχετικά: «Το 2022 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και είναι σημαντικό να ακούσουμε τη φωνή των νέων Ευρωπαίων για θέματα που τους αφορούν. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα μαθητείας, τα οποία προσφέρουν στους νέους μια εξαιρετική ευκαιρία να μπουν στην αγορά εργασίας και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, προσφέροντας παράλληλα στους εργοδότες τη δυνατότητα να καταρτίσουν και να κρατήσουν τα νέα ταλέντα. Χαιρετίζω την επανεκκίνηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μαθητευομένων που αποτελεί την χειροπιαστή συνέχεια της δέσμης μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και λειτουργεί ως γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θέσεων Μαθητευομένων δημιουργήθηκε το 2017 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συμμαχίας για θέσεις μαθητείας. Έκτοτε, τα μέλη της συμμετείχαν σε διάφορες συζητήσεις υψηλού επιπέδου με στόχο να ακουστεί η φωνή των μαθητευομένων. Το ανανεωμένο Δίκτυο είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και συμβάλλει στην εφαρμογή της πρώτης αρχής του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων για ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση. Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των εκπαιδευομένων στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την εφαρμογή των προγραμμάτων μαθητείας, καθώς και στην εκπροσώπησή τους σε εθνικό επίπεδο, παρουσιάζοντας παραδείγματα ορθών πρακτικών από διάφορα κράτη μέλη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά εδώ.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα