Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Δεκεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: Η Επιτροπή ξεκινά τις διαβουλεύσεις με πρόσκληση για υποβολή στοιχείων

Σήμερα, η Επιτροπή ξεκίνησε διαβουλεύσεις σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

logo

Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία-ορόσημο, την οποία ανακοίνωσε η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, με σκοπό τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Κάθε μέρα βλέπουμε απόπειρες διάφορων κυβερνήσεων ή ιδιωτικών ομάδων να ασκήσουν πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης. Είναι πια καιρός να συμφωνήσουμε κοινές διασφαλίσεις, σε επίπεδο ΕΕ, για την προστασία της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να επιτελούν το έργο τους και να ενημερώνουν τους πολίτες χωρίς φόβο ή μεροληψία. Στους προσεχείς μήνες θα διεξαγάγουμε ευρείες διαβουλεύσεις για να προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε τα εξής: «Ενόψει των σημαντικών αλλαγών στον τομέα της ενημέρωσης, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό μηχανισμό για την ενίσχυση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας, παραμέτρων που επηρεάζουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Σήμερα, καθήκον μας — ή μάλλον δικό σας καθήκον— είναι να συμβάλουμε ώστε να βρούμε την καλύτερη προσέγγιση για τη συμπλήρωση του νομοθετικού οπλοστασίου μας, με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της αγοράς μέσων ενημέρωσης της ΕΕ, στην οποία η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης παραμένουν άθικτες».

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμμετάσχουν στην πρόσκληση υποβολής στοιχείων που δημοσιεύεται σήμερα στην πύλη «Πείτε την άποψή σας» σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ Μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την περιγραφή της πρωτοβουλίας και να εξηγήσουν γιατί αυτή είναι αναγκαία και τι επιδιώκει να επιτύχει. Στοιχεία μπορούν να παρασχεθούν έως τις 21 Μαρτίου 2022. Την πρόσκληση υποβολής στοιχείων θα ακολουθήσει ανοικτή δημόσια διαβούλευση, δηλαδή μια λεπτομερής έρευνα που θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2022 και θα είναι ανοικτή επί αρκετές εβδομάδες. Η ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να εγκριθεί εντός του 2022. Θα βασίζεται στην αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς για επενδύσεις και δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, ενώ εντάσσεται στις προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση της δημοκρατίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία. Θα συμπληρώνει επίσης το σχέδιο δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα, το οποίο επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Δεκεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα