Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Η HERA εξασφαλίζει έως και 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων

hera2

Χθες, η Αρχή Υγειονομικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης της Επιτροπής (HERA) υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με την εταιρεία Bavarian Nordic, για την προμήθεια έως και 2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων για τα έτη 2023 και 2024. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται στις 14 συμμετέχουσες χώρες η δυνατότητα να αγοράσουν δόσεις του εμβολίου για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών τους και για τη δημιουργία αποθεμάτων. Οι πρώτες παραδόσεις δόσεων του εμβολίου στο πλαίσιο της κοινής προμήθειας θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Κύριος στόχος της Επιτροπής εξακολουθεί να είναι η αποτροπή του ενδεχομένου η ευλογιά των πιθήκων να γίνει ενδημική στην Ευρώπη, όπως περιγράφεται σε κοινή δήλωση της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου, και του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρς Hans Henri P. Kluge.

Η σύμβαση κοινής προμήθειας που υπεγράφη με την εταιρεία Bavarian Nordic αποσκοπεί στην κάλυψη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών των συμμετεχουσών χωρών και παράλληλα συμπληρώνει τις προσπάθειες που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες η HERA και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) σχετικά με την προμήθεια περισσότερων από 334 000 δόσεων του εμβολίου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κρατών μελών, για πρώτη φορά με χρήση κεφαλαίων της ΕΕ. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η αγορά περισσότερων από 10 000 δόσεων tecovirimat, για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.

Ιστορικό

Ο μηχανισμός της ΕΕ για την κοινή προμήθεια καθορίζεται στη συμφωνία κοινής προμήθειας της ΕΕ, την οποία έχουν υπογράψει 36 χώρες. Ο μηχανισμός επιτρέπει την από κοινού προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων ως εναλλακτική λύση ή για τη συμπλήρωση της προμήθειας σε εθνικό επίπεδο.

Εξασφαλίζει δικαιότερη πρόσβαση σε ειδικά ιατρικά αντίμετρα και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με πιο ισορροπημένες τιμές για τις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ.

Όταν τουλάχιστον 4 από τις 36 συμμετέχουσες χώρες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν από κοινού κάποιο ιατρικό αντίμετρο, η HERA μπορεί να κινήσει τη διαδικασία προμήθειας. Στην κοινή προμήθεια του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που ανακοινώθηκε χθες, συμμετέχουν 14 κράτη μέλη.

Η HERA εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις συμμετέχουσες χώρες για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση προτεραιοτήτων, όπως τα εμβόλια ή τα θεραπευτικά μέσα, για την από κοινού προμήθεια.

Περισσότερες πληροφορίες

Εξασφάλιση της διαθεσιμότητας προμηθειών και εξοπλισμού

Κοινή προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων

 

 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεργάστηκαν με ενότητα και αποφασιστικότητα και πέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, δεν παύει να είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε και να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων στο μέλλον. Με τη σύμβαση αυτή, το επιτυχημένο έργο της HERA επέτρεψε στην ΕΕ να συντονίσει την προμήθεια περισσότερων από 2,3 εκατ. δόσεων του εμβολίου για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αναγκών. Χάρη στην ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, διαθέτουμε την καλύτερη δυνατή ικανότητα ετοιμότητας και αντίδρασης. Η ετοιμότητα και η αντίδραση αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων - 17/11/2022

Press Release in English


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα