Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Η Επιτροπή εξασφαλίζει συμφωνία με τις BioNTech-Pfizer σχετικά με την παράδοση εμβολίων κατά της νόσου COVID-19

ygeia

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας από κοινού και για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), και οι εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων BioNTech-Pfizer, κατέληξαν σε συμφωνία για να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στις εκτιμήσεις των κρατών μελών σχετικά με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Στην τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης προμήθειας εμβολίων λαμβάνεται υπόψη η βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να διασφαλίζεται η πρόσβαση στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση του εμβολίου σε περίπτωση που εμφανιστούν στο μέλλον ανησυχητικές παραλλαγές της νόσου COVID-19.
 

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα εξασφάλισε τις ακόλουθες προσαρμογές στην υφιστάμενη σύμβαση:

  • μείωση του αριθμού των δόσεων που αγοράζουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της σύμβασης. Οι δόσεις που είχαν αρχικά συμφωνηθεί θα μετατρέπονται σε προαιρετικές παραγγελίες κατόπιν καταβολής τέλους·
  • παράταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να παραλάβουν τα εμβόλια — έως 4 έτη από σήμερα·
  • δυνατότητα να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον δόσεις, έως και τον αρχικό αριθμό που είχε συμφωνηθεί, μέχρι τη λήξη της σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης·
  • διαρκή πρόσβαση σε εμβόλια, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις νέες παραλλαγές, μόλις εγκρίνονται από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η τροποποίηση επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών ανάπτυξης εμβολίων, των κρατών μελών και της Επιτροπής με στόχο την καλύτερη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές για τα εμβόλια και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες μεταβαλλόμενων αναγκών των κρατών μελών όσον αφορά τη δημόσια υγεία.
 

Ιστορικό

Από το 2020 και σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε σημαντικά στην παγκόσμια παραγωγή εμβολίων για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19. Είχε κρίσιμη σημασία να υπάρχουν εμβόλια όσο το δυνατόν νωρίτερα και στην απαιτούμενη κλίμακα, γεγονός που απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις προτού να γίνει γνωστό αν κάποιο από τα εμβόλια αυτά θα αποδεικνυόταν επιτυχές.
 

Η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια ξεπέρασε κάθε προσδοκία:  Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια με ευρεία επιλογή διαφορετικών τεχνολογιών και στην απαιτούμενη κλίμακα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν με την αρχική και τις επαναληπτικές δόσεις, ώστε να σωθούν ζωές και να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
 

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός των εμβολίων αυτών χρησιμοποιήθηκε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα κράτη μέλη έχουν διαθέσει 526 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες περίπου τα 494,4 εκατομμύρια έχουν ήδη παραδοθεί στις αποδέκτριες χώρες.
 

Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν τα στρατηγικά αποθέματα εμβολίων που χρειάζονται για να προστατεύσουν τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού τους και να αντιμετωπίσουν την πιθανή επιδημιολογική εξέλιξη του ιού της COVID-19.
 

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι BioNTech-Pfizer έχουν ήδη υπογράψει τροποποιήσεις της σύμβασης, με τις οποίες τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των κρατών μελών και δημιουργήθηκε μια κεντρική μονάδα αποθήκευσης για να αυξηθεί η δυναμικότητα αποθήκευσής τους.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια

Ασφαλή εμβόλια κατά της COVID-19 για τους Ευρωπαίους

Αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ΕΕ

Ιστότοπος της ΗERA


Δηλώσεις

Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από κοινού με τα κράτη μέλη μας και εξ ονόματός τους με τις BioNTech-Pfizer για την προσαρμογή της προμήθειας εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Θέσαμε την πανδημία υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό μέσω των εμβολίων και των εμβολιασμών μας. Και παρόλο που η νόσος COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή η οποία είναι πιθανό πως ήρθε για να μείνει. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον.

 

κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων - 26/05/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα