Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: 3.000 πόλεις προβάλλουν τα επιτεύγματά τους για την βιώσιμη αστική κινητικότητα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας_1

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ξεκινά αύριο σε 3.000 πόλεις 50 χωρών. Κεντρικό θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι η ενεργειακά αποδοτική και βιώσιμη κινητικότητα. Η υιοθέτηση της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων καθαρών και έξυπνων μεταφορικών λύσεων μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων, εξοικονομεί χρήματα και προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Αυτή την εβδομάδα, σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται δράσεις όπως ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, γιορτές ποδηλασίας, δοκιμές ηλεκτρικών οχημάτων, δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής, επισκέψεις σε εργοστάσια μέσω των οποίων αναδεικνύεται η μεγάλη ποικιλία θέσεων εργασίας στις μεταφορές και πολλά άλλα.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Οι πόλεις καταλαμβάνουν μόνο το 4% της έκτασης της ΕΕ, αλλά φιλοξενούν το 75% των Ευρωπαίων πολιτών. Υιοθετώντας πιο βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις κινητικότητας, οι πόλεις μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους και όσων ζουν γύρω από αυτές, μειώνοντας τη ρύπανση και αναβαθμίζοντας τις μετακινήσεις για το καλό όλων. Φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετέχουν 3.000 πόλεις που αποδεικνύουν ότι έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τα πράγματα

 

Στις Βρυξέλλες, η 17η Σεπτεμβρίου θα είναι ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Η ημέρα θα ξεκινήσει με μια συζήτηση που διοργανώνει το πανεπιστήμιο VUB.

 

Επιπλέον, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια κ. Jean Todt, συνοδευόμενος από την Επίτροπο κ. Βαλεάν και την κ. Michelle Yeoh, θα εγκαινιάσουν μια διετή παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο «Make a Safety Statement». Η εκστρατεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πάνω από 1.000 πόλεις 80 χωρών, αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων.

Το συνέδριο Ημέρες Αστικής Κινητικότητας, το οποίο διοργανώνεται στις 4-6 Οκτωβρίου στη Σεβίλλη σε συνεργασία με την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου, θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να καταστεί πιο βιώσιμη η κινητικότητα στις πόλεις και θα προετοιμάσει την Ευρωπαϊκή Δήλωση Υπέρ της Ποδηλασίας.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα