Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση: Η Επιτροπή ανακοινώνει τους 12 νικητές των βραβείων αριστείας ΕΕΚ

VET

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, από τις 16 έως τις 20 Μαΐου. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει την ευκαιρία να επιβραβευθούν βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν ― από τοπικές, εθνικές και περιφερειακές αρχές, σε σπουδαστές, διδακτικό προσωπικό και οργανισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης ― να επιδείξουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕΚ στους νέους αλλά και στους ενηλίκους. Το θέμα της φετινής, έκτης, χρονιάς των βραβείων είναι η «ΕΕΚ και η πράσινη μετάβαση», με σκοπό να στηριχθούν οι πολίτες στην απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
 

Στη χθεσινή τελετή απονομής των βραβείων αριστείας ΕΕΚ, η Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές αυτού του εμβληματικού βραβείου στις διάφορες κατηγορίες. Ένας μαθητευόμενος λογιστής από την Ελλάδα, η περιφέρεια του Πιεμόντε στην Ιταλία, και ένα σουηδικό πρόγραμμα φροντίδας δένδρων έλαβαν το βραβείο αριστείας της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων 2022, μαζί με 9 άλλους νικητές.
 

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διακριθέντες υποψήφιοι και νικητές, που αναδεικνύουν τα πραγματικά οφέλη που προσφέρουν η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλους, τόσο στους νέους όσο και στους ενηλίκους. Επιδεικνύουν τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη σταδιοδρομία και τη ζωή των ανθρώπων. Θέλω επίσης να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους εταίρους μας στην Ουκρανία. Συνεργαστήκαμε εκ τους σύνεγγυς, μεταξύ άλλων και μέσω του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη στήριξη σε θέματα όπως τα τυπικά προσόντα, ώστε να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες.»
 

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Η πράσινη μετάβαση μπορεί να καταστεί πραγματική κινητήρια δύναμη για την απασχόληση εάν οι άνθρωποι λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να επιτύχουν στις σταδιοδρομίες τους και στις μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας. Τα βραβεία αριστείας ΕΕΚ μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις βέλτιστες προσεγγίσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για την πράσινη οικονομία, υπερβαίνοντας τις σημερινές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση και η ενέργεια. Θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους και τους σπουδαστές ΕΕΚ και να ευχαριστήσω τους χιλιάδες παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προσήλωσή τους.
 

Οι φετινοί νικητές
 

Η Επιτροπή απένειμε 12 βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες, καθώς και μία ειδική μνεία σε μαθητευόμενους, έργα, επιχειρήσεις και περιφέρειες από την ΕΕ, τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της ευρωπαϊκής γειτονίας, που έχουν αξιοποιήσει επιτυχώς την ΕΕΚ για να οικοδομήσουν μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
 

Οι νικητές του βραβείου είναι:

 • Ο Ευάγγελος Πουφτάς, μαθητευόμενος σε λογιστική εταιρεία στην Ελλάδα, ο οποίος κατέδειξε τον καίριο ρόλο των μαθητευομένων στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ΜΜΕ, για τη συνδρομή του σε πελάτες της εταιρείας προκειμένου να ψηφιοποιήσουν τις εργασίες τους, για παράδειγμα να δημιουργήσουν επιγραμμικές υπηρεσίες ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και της αυξανόμενης εργασίας εξ αποστάσεως.

   

 • Η περιφέρεια Πιεμόντε της Ιταλίας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προώθησε σε νέους εκπαιδευόμενους ΕΕΚ μια νοοτροπία βιωσιμότητας στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

   

 • Το έργο «Veteran Tree Management Skills Certification» (Πιστοποίηση δεξιοτήτων διαχείρισης μακρόβιων δένδρων) του Stiftelsen Pro Natura. Το σουηδικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Erasmus+, έχει σχεδιαστεί για την αναβάθμιση του επιπέδου φροντίδας δένδρων που έχουν εξαιρετική αξία για τη διατήρηση της φύσης, το τοπίο ή τον πολιτισμό, τα οποία είναι γνωστά ως «μακρόβια δένδρα».
   

   

Οι άλλοι νικητές των βραβείων είναι:

 • ΑΚΜΗ Α.Ε., Ελλάδα
 • Πρόγραμμα «Εργασιακή ένταξη και ίσες ευκαιρίες για τους πλέον μειονεκτούντες», ALMI BILBAO S.A.L., Ισπανία
 • Κυκλάδες – 5ο νυχτερινό επαγγελματικό λύκειο Πάτρας, Ελλάδα
 • Περιβαλλοντική και γεωργική εκπαίδευση στο σχολείο, Γεωργία
 • Καθ. Δρ. Linda Clarke, Πανεπιστήμιο του Westminster, Ηνωμένο Βασίλειο
 • ÖBB Infrastruktur AG, Αυστρία
 • Otto Stöckl Elektroinstallationen GmbH, Αυστρία
 • Κρατική Τεχνική Σχολή Ρίγας, Λετονία
 • Virtual Dawn, Φινλανδία
   

   

Εκτός από τα βραβεία των διαφόρων κατηγοριών, ειδική μνεία απονεμήθηκε στους Ουκρανούς εταίρους οι οποίοι, μαζί με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μεταρρυθμίζουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, εστιάζοντας στα προσόντα, στο μέλλον των δεξιοτήτων σε βασικούς οικονομικούς τομείς και σε ρυθμίσεις διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την προσέγγισή του στο σύστημα της ΕΕ.

 

Δράσεις της ΕΕ για την προώθηση της ΕΕΚ

Η Επιτροπή προωθεί ενεργά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο πλαίσιο των εργασιών της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, και ειδικότερα του δικαιώματος στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την επίτευξη του πρωταρχικού ενωσιακού στόχου του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, στον οποίο δεσμεύτηκαν όλοι οι εταίροι στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο: ότι τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων θα συμμετέχουν σε κατάρτιση κάθε χρόνο.

Την 1η Ιουλίου 2020 η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο να καταστήσει την ΕΕΚ πιο σύγχρονη, ελκυστική, ευέλικτη και κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή και την πράσινη μετάβαση. Η πρόταση αυτή ενσωματώνεται σε άλλες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων και η ανακοίνωση με τίτλο «Στήριξη της απασχόλησης των νέων: Γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά».

Επιπλέον, η Επιτροπή υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2021 προτάσεις σχετικά με ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και μικρο-διαπιστευτήρια, ώστε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους νέους να βρουν προσφορές μάθησης και ευκαιρίες απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με σημαντική χρηματοδότηση, για παράδειγμα, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 99,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027), του Erasmus+ και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, του οποίου ένας από τους επτά εμβληματικούς τομείς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση. 
 

Περισσότερες πληροφορίες:

Πλήρης επισκόπηση όλων των υποψηφίων για την απονομή του βραβείου

Ιστότοπος της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων 2022
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα