Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Το Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών συνέρχονται στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Μαΐου

logo

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για τις συνόδους του Eurogroupκαι του Συμβουλίου ECOFIN.

Σήμερα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι εκπροσωπούν την Επιτροπή στη σύνοδο του Eurogroup που θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος). Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις διεθνείς πτυχές των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών και σχετικά με την πρόοδο του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ. Θα δώσουν συνέχεια στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, ενώ ο Πρόεδρος του Eurogroup θα παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με πώς μπορεί να προωθηθεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τα επόμενα βήματα και θα διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με ένα ενδεικτικό σχέδιο για τις μελλοντικές εργασίες επί του θέματος.

Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, περίπου στις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι κ. Τζεντιλόνι και κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN.

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με οικονομικό και δημοσιονομικό διάλογο μεταξύ της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, με στόχο την έγκριση κοινών συμπερασμάτων. Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα επιδιώξουν να φθάσουν σε συμφωνία όσον αφορά την οδηγία «ΟΔΣ8» σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της σχετικά με την επανεξέταση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε τελωνειακά ζητήματα. Τέλος, θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη ζήτηση για δάνεια στο πλαίσιο του ΜΑΑ.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα