Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Επίσκεψη της Αντιπροέδρου Βιέρα Γιούροβα στη Λετονία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο «περιοδείας για τη δημοκρατία»

Visit of Věra Jourová, Vice-President of the European Commission, to Czechia

Από τις 8 έως τις 14 Απριλίου, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα θα βρίσκεται στη Ρίγα και τη Λισαβόνα στο πλαίσιο «περιοδείας για τη δημοκρατία», κατά την οποία θα επισκεφθεί πολλά κράτη μέλη τις εβδομάδες προ των ευρωπαϊκών εκλογών. Στόχος της «περιοδείας για τη δημοκρατία» είναι η ανταλλαγή απόψεων για τους καλύτερους τρόπους προστασίας των εκλογών και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των δημοκρατιών έναντι της παραπληροφόρησης, της χειραγώγησης των πληροφοριών και ξένων παρεμβάσεων —ιδίως ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου.

 

Η Αντιπρόεδρος θα ξεκινήσει την επίσκεψή της στη Ρίγα πραγματοποιώντας συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και ακαδημαϊκών οργανώσεων, με τους οποίους θα συζητήσει τις προσπάθειες της Λετονίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση και την εποπτεία των ευρωπαϊκών εκλογών, όπως η Εκλογική Επιτροπή και το Γραφείο Πρόληψης της Διαφθοράς. Η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, κ. Krišjānis Kariņš, εστιάζοντας στη στήριξη της Ουκρανίας, στην προάσπιση της δημοκρατίας, στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και στη στήριξη των ανεξάρτητων ρωσικών και λευκορωσικών μέσων ενημέρωσης. Η Αντιπρόεδρος θα ολοκληρώσει την ημέρα πραγματοποιώντας συνάντηση με τον διευθυντή του Κέντρου Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ.

 

Η εβδομάδα θα λήξει με διήμερη επίσκεψη στη Λισαβόνα, όπου η Αντιπρόεδρος θα έχει συναντήσεις με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Η κ. Γιούροβα θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους πορτογαλικών δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης. Θα ακολουθήσει δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εθνικούς φορείς που διαδραματίζουν επιχειρησιακό ρόλο στο πλαίσιο των εκλογών, π.χ. την Εθνική Εκλογική Επιτροπή και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας. Αργότερα εντός της ημέρας, η Αντιπρόεδρος θα ταξιδέψει στο Πορταλέγκρε, όπου θα συμμετάσχει σε δημόσια εκδήλωση με νέους για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Επόμενη στάση της περιοδείας της Αντιπροέδρου κ. Γιούροβα για τη δημοκρατία είναι η Ελλάδα.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Jördis Ferroli — Τηλ.: + 32 2 299 27 29)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα