Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ένωση Ασφάλειας: Η Επιτροπή προτείνει σχέδιο δράσης κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

The Berlaymont Building and European Flags

Χθες, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Το σχέδιο δράσης παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ώστε η ΕΕ και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την πρόληψη, τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση από την ποινική δικαιοσύνη και τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Το σχέδιο δράσης αντιμετωπίζει επίσης την ευάλωτη κατάσταση των πολιτιστικών αγαθών σε εγκληματικές δραστηριότητες σε περιοχές συγκρούσεων και κρίσεων, όπως φάνηκε πρόσφατα από τη λεηλασία ουκρανικών μουσείων στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.  
 

Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών είναι μια πολύ επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα για το οργανωμένο έγκλημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τα εμπόλεμα μέρη και τους τρομοκράτες. Μεταξύ του 2017 και του 2021, επιχειρήσεις επιβολής του νόμου που υποστηρίχθηκαν από τη Europol οδήγησαν στην ανάκτηση περισσότερων από 200.000 πολιτιστικών αγαθών και σε 418 συλλήψεις. Η αντιμετώπιση αυτής της πολύπλοκης και ως επί το πλείστον διεθνικής εγκληματικής δραστηριότητας απαιτεί ειδικά προσαρμοσμένη αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ, όπως ορίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας και στη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.  
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper — Τηλ.: + 32 2 298 56 91· Andrea Masini — Τηλ.: + 32 229 91519· Yuliya Matsyk — Τηλ.: + 32 2 291 31 73)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα