Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ενέργεια: Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν σταθερά την αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση

eurobarometer-

Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ έχει θετική στάση όσον αφορά τις πρόσφατες δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα, περισσότεροι από 8 στους δέκα πολίτες της ΕΕ (82 %) συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η συντριπτική πλειονότητα όσων απάντησαν (83 %) πιστεύει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά πιο επείγουσα την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 87 % εξ αυτών πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν οι υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως οι αγωγοί και τα καλώδια διαδικτύου, ενώ το 83 % συμφωνεί επίσης ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι απαντήσαντες δηλώνουν μαζικά (85 %) ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε αντίκτυπο στην αγοραστική τους δύναμη. Το 56 % συμφωνεί ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών οφείλονται κυρίως στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και το 38 % διαφωνεί.

Το 49 % όσων απάντησαν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης θα έχουν θετικό αντίκτυπο, το 18 % ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και το 22 % ότι δεν θα έχουν αντίκτυπο.

Οι ίδιοι οι απαντήσαντες έχουν ήδη λάβει μέτρα ή θα ήταν έτοιμοι να το πράξουν προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τους λογαριασμούς ενέργειας, ιδίως σβήνοντας τα φώτα όταν βγαίνουν από ένα δωμάτιο για λίγο (77 %, [1]), αποσυνδέοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν (62 %) και μειώνοντας τη θερμοκρασία δωματίου (58 %).

Τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ στο πλαίσιο της αντίδρασης στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθούν να λαμβάνουν ισχυρή στήριξη από τους πολίτες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες εγκρίνουν μαζικά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (88 %) και, σε δεύτερη θέση, την υποδοχή ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο (82 %). Επτά στους δέκα απαντήσαντες εγκρίνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, ρωσικών εταιρειών και ιδιωτών (71 %), καθώς και τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ουκρανία (70 %). Η πλειονότητα των πολιτών εγκρίνει επίσης την απαγόρευση των κρατικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης (63 %) και τη χρηματοδότηση της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (59 %).

Ιστορικό

Η έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου «Η αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση» πραγματοποιήθηκε στα 27 κράτη μέλη από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

26.337 πολίτες της ΕΕ ερωτήθηκαν διαδικτυακά.

[1] (EB FLASH 506 «Η αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία», Απρίλιος 2022)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα