Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Ιανουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Έναρξη λειτουργίας της EIT Campus: καλύτερη προσφορά επιχειρηματικής εκπαίδευσης

european intitute

Αθήνα, 10/01/2023

 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) εγκαινιάζει, σήμερα, την «EIT Campus», μια νέα πρωτοβουλία που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην πλούσια προσφορά εκπαίδευσης και κατάρτισης του Ινστιτούτου, η οποία συνδυάζει καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Μέσω της νέας ολοκληρωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευόμενοι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα πλούσια προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που προσφέρει το ΕΙΤ και οι εννέα κοινότητες γνώσης και καινοτομίας του (ΚΓΚ του ΕΙΤ). Οι πρώτοι κύκλοι μαθημάτων που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα αφορούν το κλίμα, τα τρόφιμα, την υγεία και τις πρώτες ύλες, και θα στηρίξουν τη μετάβαση σε νέες δεξιότητες για μια πιο πράσινη και ευημερούσα Ευρώπη. Με την πάροδο του χρόνου θα προστεθούν περισσότεροι κύκλοι μαθημάτων για να καλυφθούν και άλλα θέματα, όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, η γεωργία, η μεταποίηση, η αστική κινητικότητα, ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα.

Πέρα από τους νέους κύκλους μαθημάτων, οι εκπαιδευτικές δρστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «EIT Campus» θα προσφέρουν, τελικά, υπηρεσίες που κάποτε ήταν διάσπαρτες σε διάφορους δικτυακούς τόπους και οι οποίες απευθύνονται σε:

  • Μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του έργου EIT Girls Go Circular (συμμετοχή των κοριτσιών στην κυκλική οικονομία), το οποίο βοηθά τα νεαρά κορίτσια να αναπτύξουν τεχνολογικές και επιχειρηματικές δεξιότητες που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
  • Φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίου μέσω του σήματος ΕΙΤ, το οποίο αποτελεί πιστοποιητικό ποιότητας που απονέμεται σε αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία εστιάζουν στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την ηγετική ικανότητα. Μ' αυτό το σήμα, το ΕΙΤ, το οποίο διαθέτει δίκτυο 200 πανεπιστημίων, έχει αναπτύξει 65 μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, τα οποία αριθμούν ήδη πάνω από 4.500 πτυχιούχους.
  • Επαγγελματίες εκπαιδευόμενους και εκπαιδευόμενες μέσω μαθημάτων και εργαστηρίων του ΕΙΤ χωρίς απόκτηση πτυχίου. Μέχρι σήμερα, πάνω από 100.000 εκπαιδευόμενοι ή εκπαιδευόμενες έχουν συμμετάσχει σ' αυτές τις διαδικτυακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΕΙΤ. Οι επαγγελματίες θα επωφεληθούν επίσης από τα στοχευμένα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της νέας πρωτοβουλίας για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας (EIT Deep Tech Talent Initiative), με στόχο την εκπαίδευση ενός εκατομμυρίου ταλέντων σε τομείς υπερπροηγμένης τεχνολογίας, καθώς και της ακαδημίας της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τους συσσωρευτές (European Battery Alliance Academy), σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους βιομηχανικούς εταίρους, για την κατάρτιση 800.000 εργαζομένων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα των συσσωρευτών.
  • Τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) μέσω της πρωτοβουλίας του ΕΙΤ για τα ΑΕΙ, η οποία υποστηρίζει τις σχολές στη διδασκαλία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Σήμερα, 50 έργα στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 290 τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και 300 μη πανεπιστημιακοί οργανισμοί αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας του ΕΙΤ για τα ΑΕΙ. Μόνο το 2021, στο πλαίσιο των έργων, έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 9.900 φοιτητές, φοιτήτριες, πανεπιστημιακό και μη πανεπιστημιακό προσωπικό και έχουν λάβει στήριξη πάνω από 310 νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις.


Τα περισσότερα φοιτητικά και μαθητικά προγράμματα θα είναι προσβάσιμα δωρεάν, ενώ για τα πιο επαγγελματικά μαθήματα και προγράμματα θα υπάρχει κάποια χρέωση.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) είναι ανεξάρτητος οργανισμός της ΕΕ που ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί. Στηρίζει την ανάπτυξη δυναμικών και μακροπρόθεσμων ευρωπαϊκών εταιρικών σχέσεων μεταξύ κορυφαίων επιχειρήσεων, ερευνητικών εργαστηρίων και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ονομάζονται κοινότητες γνώσης και καινοτομίας του ΕΙΤ (ΚΓΚ του ΕΙΤ). Κάθε ΚΓΚ επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων για μια συγκεκριμένη παγκόσμια πρόκληση, από την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ενέργεια έως την υγιεινή διαβίωση και τα τρόφιμα.

Η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους κύριους άξονες της δραστηριότητας του ΕΙΤ και των ΚΓΚ, πέρα από τη δημιουργία επιχειρήσεων, τις υπηρεσίες επιτάχυνσης και τα έργα καινοτομίας. Κατά την τελευταία δεκαετία, η κοινότητα του ΕΙΤ έχει αναπτύξει ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αιχμής.

Η πρωτοβουλία «EIT Campus» συμβάλλει στο σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, προωθώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλύτερη αντιστοίχιση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο για την EIT Campus

Δελτίο Τύπου του ΕΙΤ

 

Αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «EIT Campus» για να προσφέρουμε ένα κεντρικό σημείο εισόδου σε φοιτητές, φοιτήτριες και επαγγελματίες που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους για διάφορα θέματα, με παράλληλη παρακολούθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η ποικιλία και οι ευκαιρίες κατάρτισης που προσφέρει η «EIT Campus» θα διευρύνει τους ορίζοντές τους σε τομείς κρίσιμους για το μέλλον μας. Η επιθυμία μας είναι τόσο οι φοιτητές ή φοιτήτριες όσο και οι επαγγελματίες να αποκτήσουν τα καλύτερα δυνατά εφόδια, επειδή συγκαταλέγονται στις κινητήριες δυνάμεις που θα στηρίξουν την Ευρώπη στην ψηφιακή και πράσινη μετάβασή της.

κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας - 10/01/2023

 

 

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Ιανουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα