Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Ιουνίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Εμβόλια κατά της νόσου COVID-19: Η Επιτροπή ενεργοποιεί την αγορά 150 εκατ. προαιρετικών δόσεων εμβολίων της Moderna για το 2022

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna για την ενεργοποίηση, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ, 150 εκατ. πρόσθετων δόσεων το 2022.

Η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς εμβολίων προσαρμοσμένων στις μεταλλάξεις του ιού, καθώς και εμβολίων για παιδιατρική χρήση και αναμνηστικών δόσεων. Χάρη στην καθιερωμένη συνεργασία με την εταιρεία, η σύμβαση επίσης διασφαλίζει έγκαιρη παράδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως το τέλος του 2022, καθώς και τη δυνατότητα προσαρμογής της στις ανάγκες του κάθε κράτους μέλους ανάλογα με την επιδημιολογική του κατάσταση. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη εκτός της ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX, συμβάλλοντας στην παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Εξασφαλίζουμε επιπλέον 150 εκατ. δόσεις εμβολίων. Και εξασφαλίζουμε μια σύμβαση που προσφέρει την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να προμηθευτούμε μια νέα γενιά προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, αποτελεσματικών κατά των μεταλλάξεων. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τις νέες μεταλλάξεις του ιού».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε τα εξής: «Όπως συμφωνήθηκε με όλους τους υπουργούς Υγείας, εξασφαλίζουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μελλοντικών εμβολίων, με ένα ακόμη εμβόλιο mRNA αποδεδειγμένης αξίας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Η προσέγγιση του χαρτοφυλάκιου που ακολουθούμε έχει δείξει ξεκάθαρα την αξία της και θα συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό, εξετάζοντας και άλλες τεχνολογίες». 

Η σημερινή σύμβαση με τη Moderna βασίζεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, το οποίο θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ευρώπης σε έως και 4,4 δισ. δόσεις, εφόσον όλα τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Ιουνίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα