Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Έκθεση της ΕΕ σημειώνει τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η Ουκρανία για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεση εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης όσον αφορά την Ουκρανία. Η έκθεση περιγράφει την εφαρμογή από την Ουκρανία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας και καλύπτει την περίοδο από την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση, διαπιστώνεται ότι η Ουκρανία κλονίστηκε από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας, τη σύγκρουση στα ανατολικά και την πανδημία του κορονοϊού. Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ουκρανία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη σύνδεση και την περαιτέρω ενοποίηση με την ΕΕ, και ότι, παρά τις προκλήσεις αυτές, οι βασικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποκτήσει νέα δυναμική. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε σχετικά: «Παρά τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τη Ρωσία, η Ουκρανία έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα σε αυτό το πλαίσιο επιτρέπουν στην Ουκρανία να ξεκινήσει πειστικά τη νέα φάση των σχέσεών της με την ΕΕ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας. Η παράνομη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα εκτρέψει την ΕΕ από τη στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ουκρανίας.»

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ πρόσθεσε: «Το 2021 η Ουκρανία συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της πορεία και την πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία την προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ και το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Ουκρανία πρέπει να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται η θέσπιση και η εφαρμογή νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία επιλογής δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, η θέσπιση γενικού στρατηγικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του τομέα επιβολής του νόμου, καθώς και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για τις εθνικές μειονότητες και η θέσπιση αποτελεσματικών μηχανισμών εφαρμογής. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία και να τη συνδέει με τις μεταπολεμικές προσπάθειες ανασυγκρότησης.»
 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου

(Για περισσότερες πληροφορίες: Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 229 88093· Ana Pisonero Hernández — Τηλ.: + 32 229 54320· Paloma Hall Caballero — Τηλ.:  + 32 229 68560· Zoï Muletier — Τηλ.: + 32 229 94306)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα