Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Εκδήλωση αντιστοίχισης ΕΕ-Αφρικής για την ενίσχυση των τοπικών βιομηχανικών οικοσυστημάτων υγείας της Αφρικής με πάνω από 200 συμμετοχές

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα και αύριο, η Επιτροπή διοργανώνει μια εκδήλωση αντιστοίχισης ευρωπαϊκών και αφρικανικών εταιρειών, καθώς και ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης ΕΕ-Αφρικής, στο πλαίσιο των «εκδηλώσεων για την αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων και της υγειονομικής περίθαλψης ΕΕ-Αφρικής» που διοργανώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη» για την τοπική παραγωγή.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και επενδυτών από τους κλάδους των φαρμάκων και της υγειονομικής περίθαλψης. Θα την εγκαινιάσουν ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, και η Α.Ε. η Αφρικανή Επίτροπος Υγείας, Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ανάπτυξης κ. Cessouma Minata Samate. Στόχος της εκδήλωσης είναι να στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την παρασκευή ποιοτικών, ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών ιατρικών προϊόντων —εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων, εξοπλισμού και άλλων τεχνολογιών υγείας — που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων που είναι διαδεδομένες στην Αφρική, καθώς και στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων αναγκών υγείας. Οι εταιρείες που εγγράφηκαν στο διαδικτυακό σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο ημέρες διμερών ανταλλαγών μέσω της πλατφόρμας και να διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού και, πιο πρόσφατα, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψαν την ευπάθεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και ενίσχυσαν την ανάγκη επενδύσεων στην τοπική παραγωγή. Σήμερα, το 99 % των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Αφρική είναι εισαγόμενα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναδειχθεί σε εταίρο της Αφρικής για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανθεκτικού τοπικού βιομηχανικού οικοσυστήματος υγείας. Η αγορά μας και οι εκδηλώσεις αντιστοίχισης θα αξιοποιήσουν τη δύναμη του ιδιωτικού τομέα και στις δύο ηπείρους και θα ενισχύσουν τη συνεργασία».

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, προσέθεσε : «Αφού αντλήσαμε  μαζί διδάγματα από την πανδημία του κορονοϊού, η συνεργασία μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ΕΕ-Αφρικής προδιαγράφεται λαμπρή. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Global Gateway, συνεργαζόμαστε με τους Αφρικανούς εταίρους μας για την παραγωγή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων υγείας στην Αφρική για την Αφρική. Πριν από τέσσερις ημέρες αρχίσαμε την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μονάδας παρασκευής εμβολίων mRNA στο Κιγκάλι. Έτσι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στον τομέα της υγείας: μέσα από αποτελεσματική συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τους περιφερειακούς και παγκόσμιους φορείς, τους επαγγελματίες της υγείας και την κοινωνία των πολιτών».

Οι «εκδηλώσεις για την αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων και της υγειονομικής περίθαλψης ΕΕ-Αφρικής» ξεκίνησαν στις 18 Μαΐου με ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τις αγορές της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών προϊόντων και την παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας Marketplace της Επιτροπής, όπου οι εταιρείες θα μπορούν να εγγραφούν για να προσφέρουν επιχειρηματικές ή ερευνητικές ευκαιρίες και να συνδεθούν μεταξύ τους. Μαζί, τα δύο διαδικτυακά σεμινάρια προσέλκυσαν πάνω από 600 συμμετοχές από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ πάνω από 200 εταιρείες, ερευνητές και επενδυτές συμμετέχουν στο Marketplace.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 229 66953· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 229 58300)

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα