Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας: Η Επιτροπή εγκρίνει πρόταση για δέσμη μέτρων «συντήρησης και ευθυγράμμισης»

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κοινή πρόταση (ύπατου εκπροσώπου-Επιτροπής) για μια νέα δέσμη μέτρων με σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι ευρύτατων και πρωτοφανών δεσμών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η σημερινή δέσμη μέτρων «διατήρησης και ευθυγράμμισης» αποσαφηνίζει ορισμένες διατάξεις με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους οικονομικούς φορείς και της επιβολής της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με τις κυρώσεις των συμμάχων και των εταίρων μας, ιδίως της G7. Είναι σημαντικό ότι η δέσμη μέτρων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προστατεύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Ο βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται ακάθεκτος. Ως εκ τούτου, σήμερα προτείνουμε τη σκλήρυνση των επώδυνων κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, την αποτελεσματικότερη επιβολή τους και την παράταση της ισχύος τους έως τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επίθεσή της.»

Ο κ. Τζουζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι αυστηρές και επώδυνες. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και στο Κρεμλίνο. Η σημερινή δέσμη μέτρων αντικατοπτρίζει τον συντονισμό της προσέγγισής μας με τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της G7. Πέραν των μέτρων αυτών, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την καταχώριση περισσότερων ατόμων και οντοτήτων, τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και τον περιορισμό της ικανότητάς τους να ταξιδεύουν.»

Περισσότερες λεπτομέρειες

Η σημερινή δέσμη μέτρων θεσπίζει νέα απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού, ενισχύοντας παράλληλα τους ελέγχους των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, οι κυρώσεις της ΕΕ θα ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις κυρώσεις των εταίρων μας στην G7. Θα ενισχυθούν, επίσης, οι απαιτήσεις υποβολής στοιχείων για την αυστηρότερη επιβολή της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.

Η δέσμη μέτρων επιβεβαιώνει παράλληλα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Ομοίως, στο κείμενο αποσαφηνίζεται το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοοικονομικών και οικονομικών κυρώσεων.  

Τέλος, προτείνεται να παραταθούν οι ισχύουσες κυρώσεις της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη επανεξέτασή τους στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Η δέσμη θα συζητηθεί τώρα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο με σκοπό την έγκρισή της.

 Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα