Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:
«Έχουν περάσει πέντε μήνες από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης αξιολόγησης της ολοκληρωμένης κατάταξης των φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (IPC) που δημοσιεύτηκαν σήμερα, βρισκόμαστε προ του χειρότερου δυνατού σεναρίου για τη Γάζα.
Η Γάζα είναι ήδη αντιμέτωπη με λιμό, καθώς το 100 % του πληθυσμού εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την αξιολόγηση IPC. Στις βόρειες επαρχίες της Γάζας, το 70% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με επικείμενο λιμό.
Στις κεντρικές και νότιες επαρχίες, το 50% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με καταστροφικές συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Η κατάσταση προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί γρήγορα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ο λιμός αναμένεται να πλήξει και τον Νότο.
Η κατάσταση αυτή είναι άνευ προηγουμένου. Ποτέ, πουθενά στον πλανήτη, δεν έχουν καταγραφεί τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας σε ανάλυση IPC.
Από τότε που δημοσιεύτηκε η τελευταία έκθεση, τα απειλητικά για τη ζωή επίπεδα οξέος υποσιτισμού αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Με αποτροπιασμό γινόμαστε ήδη μάρτυρες του θανάτου παιδιών λόγω λιμοκτονίας.
Η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου. Εδώ δεν έχουμε έναν φυσικό κίνδυνο αλλά μια ανθρωπογενή καταστροφή και είναι ηθικό μας καθήκον να την σταματήσουμε.
Πάνω από 30 000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς παιδιά, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους λόγω της σύγκρουσης, και ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί ραγδαία λόγω λιμοκτονίας ή ασθενειών.
Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική. Επιβάλλεται να αναλάβουμε άμεσα δράση.
Ενώ διερευνούμε όλα τα δυνατά μέσα παροχής βοήθειας, όπως τις ρίψεις από αέρος και τους θαλάσσιους διαδρόμους, τα μέσα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πλέον βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, η οποία είναι το πλήρες και άνευ όρων άνοιγμα της χερσαίας πρόσβασης.
Είναι επειγόντως αναγκαία η επέκταση των υφιστάμενων σημείων πρόσβασης για χερσαίες παραδόσεις και το άνοιγμα πρόσθετων οδών πρόσβασης, ώστε να εξασφαλιστούν η αποτελεσματική επισιτιστική βοήθεια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, η παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και η εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας.
Καλούμε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να συνεργαστεί με την UNRWA και τους άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, καθώς και με άλλους ανθρωπιστικούς φορείς που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική αντίδραση, μεταξύ άλλων εκδίδοντας έγκαιρα τις απαιτούμενες θεωρήσεις και λοιπές άδειες. Η ΕΕ αναγνωρίζει το ουσιαστικό έργο των φορέων αυτών και παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλειά τους και στη διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης σε όσους έχουν ανάγκη.»
Ιστορικό
Το 2024, η ΕΕ διέθεσε αρχικά πάνω από 125 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, ποσό από το οποίο πάνω από 50 εκατ. ευρώ προορίζονται ειδικά για επισιτιστική βοήθεια και για την κάλυψη αναγκών υγείας και άλλων βασικών αναγκών. Άλλα 68 εκατ. ευρώ διατίθενται για τη στήριξη των Παλαιστινίων εντός της Γάζας και στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία. Η ΕΕ παρέχει επίσης επισιτιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας μέσω ανθρωπιστικών πτήσεων.
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 19 Μαρτίου 2024
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα