Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Τζουζέπ Μπορέλ και του Επιτρόπου Όλιβερ Βάρχεϊ για την 27η επέτειο της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Κυριακή 10 Ιουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ εξέδωσαν κοινή δήλωση ενόψει της 27ης ημέρας μνήμης της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Για 27η χρονιά τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων, καθώς και των αγνοουμένων της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα. Πενθούμε ενωμένοι με τους συγγενείς και τους φίλους τους που επιβίωσαν από τη γενοκτονία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την ειρήνη δεδομένη. Η αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έφερε για άλλη μια φορά έναν βάναυσο πόλεμο στην ήπειρό μας. Οι μαζικές δολοφονίες και τα εγκλήματα πολέμου που βλέπουμε στην Ουκρανία ξαναζωντανεύουν τις μνήμες όσων συνέβησαν τη δεκαετία του 1990 στον πόλεμο των Δυτικών Βαλκανίων. (...) Καθώς βλέπουμε να κλονίζονται βαθιά η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη, θυμόμαστε την ανάγκη να υπερασπιστούμε την ειρήνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις οικουμενικές αξίες. (...) Η άρνηση γενοκτονίας, ο αναθεωρητισμός και η εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά στην Ευρώπη. (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε ως ένα κοινό ειρηνευτικό εγχείρημα και το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται όλοι οι ηγέτες της χώρας να εργαστούν για να θέσουν την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και τον διάλογο στην κορυφή της ατζέντας τους και να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.»
 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση εδώ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα