Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Απριλίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με εξελίξεις στην Στρατηγική Εμβολιασμού

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με εξελίξεις στην Στρατηγική Εμβολιασμού

Σε σημερινή δήλωσή της προς τον Τύπο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τις BioNTech-Pfizer για την επιτάχυνση της παράδοσης 50 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο:

«Δίνουμε αγώνα ενάντια στον χρόνο. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70 % του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκης Ένωσης, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές μας για ανάσχεση του ιού. Τα καλά νέα είναι ότι ο εμβολιασμός ανεβάζει ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη! Μέχρι χτες, τα κράτη μέλη είχαν λάβει πάνω από 126 εκατ. δόσεις εμβολίων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα στην ΕΕ φτάσαμε τους 100 εκατ. εμβολιασμούς. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα ορόσημο για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Από αυτούς τους 100 εκατ. εμβολιασμούς, πάνω από το ένα τέταρτο αφορά δεύτερες δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον πάνω από 27 εκατ. άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιτύχαμε συμφωνία με τις BioNTech-Pfizer για να επιταχύνουμε κι άλλο την παράδοση των εμβολίων. 50 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου των BioNTech-Pfizer θα παραδοθούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα παραδοθούν από τις BioNTech-Pfizer θα φτάσει τα 250 εκατ. δόσεις μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Οι δόσεις αυτές θα κατανεμηθούν σε όλα τα κράτη μέλη αναλογικά προς τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην εδραίωση των εκστρατειών εμβολιασμού».

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το προσεχές διάστημα, η Επιτροπή ξεκινάει διαπραγμάτευση με τις BioNTech-Pfizer για μια τρίτη σύμβαση που θα προβλέπει την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων την περίοδο 2021-2023. Η εν λόγω σύμβαση θα προβλέπει ότι η παραγωγή των εμβολίων αλλά και των βασικών τους συστατικών θα πραγματοποιείται στην ΕΕ.

Η πλήρης δήλωση της Προέδρου είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα γαλλικά και στα γερμανικά . Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Απριλίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα