Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την UNRWA

unrwa
unrwa

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέσω οργανώσεων-εταίρων.

Επί του παρόντος, δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την UNRWA έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για την επικείμενη χρηματοδότηση της UNRWA υπό το πρίσμα των πολύ σοβαρών καταγγελιών που διατυπώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με τη συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις ειδεχθείς επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας που ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ και τα μέτρα που θα ληφθούν. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πληροφορίες που παρέσχε η UNRWA, καθώς και για την έναρξη της έρευνας.

Η Επιτροπή αναμένει από την UNRWA να συμφωνήσει στη διενέργεια ελέγχου από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν από την ΕΕ, ώστε να επανεξεταστεί η αξιολόγηση κατά πυλώνες, με ειδική έμφαση στα συστήματα ελέγχου που είναι αναγκαία για την πρόληψη της πιθανής συμμετοχής του προσωπικού της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Αναμένει επίσης την ενίσχυση του Τμήματος Εσωτερικών Ερευνών της UNRWA (DIOS), το οποίο είναι καίριας σημασίας εν προκειμένω.

Τέλος, θα πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα να ελεγχθεί το σύνολο του προσωπικού της UNRWA, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις.»

Η δήλωση είναι επίσης διαθέσιμη εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer — Τηλ.: + 32 2 299 40 73· Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Ana Pisonero Hernandez — Τηλ.: + 32 2 295 43 20)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα