Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Ιουλίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, της 14ης Ιουλίου

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της λειτουργίας της δικαιοσύνης δεν συνάδουν με το πολωνικό Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Η Επιτροπή ήταν πάντα πολύ σαφής ως προς το θέμα αυτό και επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά τα εξής:

  • Το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου·
  • Όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για προσωρινά μέτρα, είναι δεσμευτικές για τις αρχές όλων των κρατών μελών και τα εθνικά δικαστήρια.

Τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ πρέπει να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Πολωνία να διασφαλίσει την πλήρη και ορθή εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σ' αυτές περιλαμβάνεται και η προχθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την επιβολή προσωρινών μέτρων στην Πολωνία για την άμεση αναστολή της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του νόμου του Δεκεμβρίου του 2019 για το δικαστικό σώμα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη λειτουργία του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες, για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής και της ακεραιότητας του ενωσιακού δικαίου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Ιουλίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα