Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

kyriakides

Το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το 2024 - “Η υγεία μου, δικαίωμά μου" - αναδεικνύει την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Αυτή ακριβώς είναι η αρχή που καθοδηγεί την ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που οικοδομούμε από το 2020.

Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία του COVID-19 άλλαξε άρδην τον κόσμο, δοκιμάζοντας τα όρια των κοινωνιών μας, των συστημάτων υγείας και της Ένωσής μας. Η ΕΕ στο σύνολό της ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και αναδείχθηκε ισχυρότερη ως Ένωση.

Η απάντηση μας στην πανδημία έδειξε την ισχύ της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, και τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης για όλους τους πολίτες. Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια διασφάλισε ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ είχαν ταυτόχρονη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις.

Η πανδημία κατέδειξε ότι για ένα ασφαλέστερο, υγιέστερο μέλλον για κάθε πολίτη της ΕΕ, χρειαζόμαστε ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά και ευέλικτα συστήματα υγείας, προετοιμασμένα και εφοδιασμένα για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας ενισχύει την υγειονομική ασφάλεια της ΕΕ, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές απειλές και κρίσεις στον τομέα της υγείας.

Οι νέοι κανόνες για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας κατοχύρωσαν και νομικά την πανευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ η δημιουργία της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στον τομέα της Υγείας (HERA) μας επιτρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί δυναμικά στις απειλές για την υγεία στο μέλλον. Η Ένωση Υγείας καθιστά τα συστήματα υγείας ισχυρότερα, τοποθετώντας τους ασθενείς στο επίκεντρο.

Οι πρωτοβουλίες μας για την ιστορική μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ θα διασφαλίσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα για όλους τους πολίτες, στηρίζοντας παράλληλα μια εύρωστη βιομηχανία. Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ερευνητές και τους φορείς χάραξης πολιτικής να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά δεδομένα υγείας προς όφελος των ασθενών. Το Ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και ολοκληρωμένα σχέδια δράσης κατά του καρκίνου παγκοσμίως, με χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Τέσσερα χρόνια μετά, επιφέρει ήδη ουσιαστική διαφορά για εκατομμύρια καρκινοπαθείς, οικογένειες και φροντιστές.

Επιπλέον, η νέα, ολοκληρωμένη προσέγγισή μας για την ψυχική υγεία ταυτίζει την ψυχική και τη σωματική υγεία και στοχεύει να σπάσει το στίγμα, για κάθε πολίτη που ζει με προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Οι δράσεις αυτές δεν περιορίζονται στα σύνορα της ΕΕ. Με επενδύσεις 4,4 δισ. ευρώ ενισχύουν την υγεία σε χώρες εταίρους εκτός ΕΕ με ορίζοντα το 2027. Με βάση την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την υγεία, στοχεύουμε στη βελτίωση της υγείας σε όλο τον κόσμο και στην προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης. Στηρίζουμε παράλληλα τις ενέργειες για μια ισχυρότερη παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας. Η καλή δημόσια υγεία για κάθε πολίτη αποτελεί απαραίτητο θεμέλιο για ισχυρές οικονομίες και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η υγεία παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, έχουμε πλέον τη στέρεη βάση για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους τα επόμενα χρόνια. Μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες των κρατών μελών θέτουμε σε τροχιά ένα πιο υγιές, πιο ανθεκτικό και πιο δίκαιο μέλλον.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλωσορίζουμε την πρόοδο και τα επιτεύγματα αυτά και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε για τα επόμενα χρόνια προς το κοινό όφελος.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα