Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της επιτρόπου κ. Simson για την έναρξη του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ

Visit of Kadri Simson, European Commissioner, to Ireland

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτήν την εβδομάδα, στις 30 Ιουνίου, θα αρχίσει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ. Χαιρετίζω αυτή την εξέλιξη που αποτελεί συνέχεια του επιτυχούς κατεπείγοντος συγχρονισμού του ουκρανικού και μολδαβικού δικτύου με το ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο τον Μάρτιο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα για την ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων αυτών των δύο χωρών με την Ευρώπη και έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

Η σταδιακή αύξηση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να αποκτήσει έσοδα για τη στήριξη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειάς της, σε μια συγκυρία κατά την οποία το εγχώριο εισόδημά της έχει μειωθεί από τις επιθέσεις της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, θα καταστήσει διαθέσιμη για την ΕΕ επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια, οικονομικά προσιτή, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς το ΕΔΔΣΜ-ηλ, τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς των γειτονικών χωρών και στη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας για την προσήλωσή τους στη στήριξη της Ουκρανίας και επιθυμώ να συγχαρώ την Ukrenergo για την ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την έναρξη εμπορικών συναλλαγών.»

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα