Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας

The Berlaymont Building and European Flags

Με αφορμή τη 19η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, η Επιτροπή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η Ευρώπη αποτίει φόρο τιμής στα θύματα και τους επιζώντες τρομοκρατικών επιθέσεων. Δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα παραδοθούμε στον φόβο που προσπαθούν να ενσταλάξουν οι τρομοκράτες όταν διαπράττουν τις θηριωδίες τους. Στόχος των τρομοκρατών είναι να διχάσουν την κοινωνία μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επιτύχουν.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν από την τρομοκρατία, αλλά παράλληλα εργαζόμαστε για την πρόληψη τυχόν μελλοντικών επιθέσεων. Για να συμβάλει στην πρόληψη τρομοκρατικών εγκλημάτων, η ΕΕ δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου: στερώντας από τους τρομοκράτες τα μέσα και περιορίζοντας τον χώρο τους για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και τη διενέργεια επιθέσεων, καταπολεμώντας τη ριζοσπαστικοποίηση και ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και την αστυνομική συνεργασία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόβλεψης, της πρόληψης, της προστασίας και της απόκρισης ενόψει τρομοκρατικών απειλών. Οι εργασίες για την εφαρμογή του εν λόγω θεματολογίου, το οποίο αποτελεί βασική συνιστώσα της στρατηγικής για την Ένωση Ασφάλειας, συνεχίζονται. Οι οργανισμοί εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ παρέχουν ζωτικής σημασίας στήριξη στις εθνικές αρχές και στις αρχές επιβολής του νόμου. Από τις 7 Μαρτίου, το αναβαθμισμένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιέχει νέες καταχωρίσεις για τη στήριξη των εθνικών αρχών στην πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν πλήγμα κατά της κοινωνίας μας και του τρόπου ζωής μας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τους επιζώντες ώστε να τους βοηθήσει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μέσω του δικτύου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση, διασφαλίζουμε επίσης ότι οι φωνές των θυμάτων και των επιζώντων βρίσκονται στο επίκεντρο της ανταπόκρισής μας.

Αυτή την ημέρα μνήμης, ανανεώνουμε την αποφασιστικότητά μας για τη στήριξη των θυμάτων και την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.».

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας θεσπίστηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004. Κάθε χρόνο από το 2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά, την ημέρα αυτή, τη μνήμη των θυμάτων τρομοκρατικών θηριωδιών παγκοσμίως.

Το δίκτυο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση παρουσιάζει, μέσω της ομάδας εργασίας που έχει συστήσει για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας, τις εμπειρίες των θυμάτων, συμβάλλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας και τονίζει τις ανθρώπινες συνέπειες του βίαιου εξτρεμισμού. Τα δικαιώματα των θυμάτων και η στήριξη προς αυτά βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των εργασιών του ευρωπαϊκού δικτύου ενώσεων θυμάτων της τρομοκρατίας, το οποίο συγκροτήθηκε από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή παρουσίασε νέο θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόβλεψης, της πρόληψης, της προστασίας και της απόκρισης ενόψει τρομοκρατικών απειλών. Το θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ένα από τα παραδοτέα στην πορεία για την εσωτερική ασφάλεια, μια βασική συνιστώσα της στρατηγικής για την Ένωση Ασφάλειας που ενέκρινε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2020. Το θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει τους εξής στόχους:

  • Εντοπισμός των τρωτών σημείων και ανάπτυξη ικανοτήτων με σκοπό την πρόβλεψη απειλών
  • Πρόληψη των επιθέσεων μέσω της αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης
  • Προώθηση της ασφάλειας εκ σχεδιασμού και μείωση των τρωτών σημείων με σκοπό την προστασία των πόλεων και των πολιτών
  • Ενίσχυση της επιχειρησιακής υποστήριξης, της δίωξης και των δικαιωμάτων των θυμάτων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντίδραση σε επιθέσεις

Το φόρουμ της ΕΕ για το διαδίκτυο παρέχει ένα συνεργατικό περιβάλλον στο οποίο οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, ο κλάδος του διαδικτύου και άλλοι εταίροι θα μπορούν να συζητούν και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που θέτει η παρουσία κακόβουλου και παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το φόρουμ αποσκοπεί στη διερεύνηση πιθανών αντιδράσεων κατά της κατάχρησης και της εκμετάλλευσης διαδικτυακών πλατφορμών από τρομοκράτες και βίαιους εξτρεμιστές.

Η παροχή στήριξης στα θύματα εγκληματικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, αποτελεί σημαντικό μέρος των εργασιών της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής σε όλες της τις διαστάσεις. Η ΕΕ έχει θεσπίσει ένα στέρεο νομικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων σε όλη την Ευρώπη μέσω του πανευρωπαϊκού προγράμματος αποζημίωσης, της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων και της οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την πρώτη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025). Ο κύριος στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να εξασφαλιστεί ότι όλα τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, σε όποιο μέρος της ΕΕ και υπό οιεσδήποτε περιστάσεις κι αν συνέβη η εγκληματική πράξη, μπορούν να βασιστούν πλήρως στα δικαιώματά τους. Η Επιτροπή συγκρότησε ειδική ομάδα για τα θύματα της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της πλατφόρμας της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων. Η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχεια του κέντρου εμπειρογνωσίας της ΕΕ για τα θύματα της τρομοκρατίας και έχει επιλέξει κοινοπραξία που θα συνεχίσει τα καθήκοντά του για τα επόμενα δύο έτη.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα