Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Επιτροπής μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

Videoconferences of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on the new COVID-19 variant

Χτες το βράδυ, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν συμμετείχε σε ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Όλαφ Σολτς, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο της Πολωνίας κ. Αντρέι Ντούντα, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συνάντηση είχε στόχο τον συντονισμό της συλλογικής αντίδρασης στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Οι ηγέτες συμμερίστηκαν την εκτίμηση για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξέφρασαν την επιθυμία να επιτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες, αλλά ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, στην οποία περιλαμβάνεται η χτεσινή ανακοίνωση νέας δέσμης στήριξης ύψους 1,2 δισ. ευρώ υπό μορφή δέσμης έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας και 120 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες επιχορηγήσεις.

Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επεξεργάζονται ένα ευρύ φάσμα τομεακών και ατομικών κυρώσεων σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και τους συμμάχους με σκοπό την ετοιμότητα σε διάφορους τομείς, από την ενέργεια ως την κυβερνοασφάλεια.

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα