Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Δεκεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δηλώσεις του Επιτρόπου Τζεντιλόνι στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup

Visit of Magnus Brunner, Austrian Federal Minister for Finance, to the European Commission

Καλησπέρα — θα εστιάσω σε τρία σημεία.

Πρώτον, χαιρετίζω τη συμφωνία του Eurogroup με την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών, την οποία διενεργήσαμε, και τη γενική έκκληση για έναν συγκρατημένα υποστηρικτικό δημοσιονομικό προσανατολισμό το 2022. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι οι πολιτικές στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένες, προσεκτικά σταθμισμένες και ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις προσαρμόσουμε όπως χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις. Ως εκ τούτου, δεν γίνονται πιο σφιχτές, αλλά μετατοπίζονται από την καθολική και επείγουσα στήριξη στη στοχευμένη και επιλεγμένη στήριξη.

Όπως είχαμε συστήσει, το 2022 όλα τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Σχεδόν όλες οι χώρες χαμηλού και μεσαίου χρέους θα ακολουθήσουν ή θα διατηρήσουν υποστηρικτικό δημοσιονομικό προσανατολισμό. Και οι χώρες με υψηλό χρέος θα χρησιμοποιήσουν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να χρηματοδοτήσουν πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο δείκτης δημόσιων επενδύσεων προς το ΑΕΠ το επόμενο έτος αναμένεται υψηλότερος από ό,τι προ της κρίσης, και αυτό το καλό νέο έρχεται σε αντίθεση με την πτωτική τάση του δείκτη δημόσιων επενδύσεων προς το ΑΕΠ, την οποία διαπιστώσαμε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η αύξηση των επενδύσεων θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα διευκολύνει μια βιώσιμη, φιλοαναπτυξιακή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα με τις ευπρόσδεκτες αυτές εξελίξεις, ζητήσαμε επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού για να περιοριστεί η αύξηση των τρεχουσών δαπανών, ιδίως όταν η αύξηση αυτή συνδυάζεται με υψηλά επίπεδα χρέους.

Δεύτερον, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πολύ ευρεία σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Επιτροπής, των υπουργών και του ΔΝΤ.

Όπως αναγνωρίζει το Ταμείο, η ισχυρή και καλά συντονισμένη πολιτική μας απάντηση ήταν ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρώπη, που ήταν λιγότερο έντονες από ό,τι είχαμε αρχικά φοβηθεί.

Βεβαίως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κρίση αυτή δεν έχει ακόμη περάσει. Παλαιοί και νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται, ιδίως ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και η επαναφορά των περιορισμών, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και η αύξηση του πληθωρισμού. Γι’ αυτό ακριβώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την ευελιξία τους, προσαρμόζοντας την πολιτική σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση. Όπως είπαν κάποιοι συνάδελφοι, δεν θα πρέπει να είμαστε αβέβαιοι, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αβεβαιότητα με συντονισμένη δράση πολιτικής.

Εκτιμούμε επίσης την πολύ θετική αξιολόγηση του Ταμείου για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την Παρασκευή πέτυχαμε ένα νέο ορόσημο για τον Μηχανισμό, με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής της Ισπανίας για επιχορηγήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ. Και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβληθούν και άλλα αιτήματα.

Τέλος, χαιρετίζω επίσης τις πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με το δημοσιονομικό μας πλαίσιο και προσβλέπω στη συμβολή του Ταμείου στη διαβούλευση για την οικονομική μας διακυβέρνηση, διαβούλευση η οποία παραμένει ανοικτή έως το τέλος του έτους.

Τρίτο σημείο, η έγκριση από τo Eurogroup των συμπερασμάτων της τελευταίας μας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία συμφωνήθηκε με τους υπουργούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν μια ακόμη σειρά δεσμεύσεων, παρόλο που σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε ορισμένες δεσμεύσεις.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της Ελλάδας. Αναμένουμε να λάβουμε την πρώτη αίτηση πληρωμής εντός των προσεχών εβδομάδων.

Τέλος, όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, γιορτάσαμε την εικοστή επέτειο της κυκλοφορίας του ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τις μέρες αυτές το Ευρωβαρόμετρο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά— νομίζω την Παρασκευή— ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο συναίνεσης στην Ευρώπη, της τάξης του 78 %, όσον αφορά τον ρόλο του κοινού νομίσματος. Πιστεύω ότι αυτό αξίζει να το γιορτάσουμε.

Σας ευχαριστώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Δεκεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα