Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας: Κοινή δήλωση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Τζουζέπ Μπορέλ και της αντιπροέδρου κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα γεγονότα του περασμένου έτους μας υπενθυμίζουν ηχηρά τις απειλές που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ωστόσο, έχουν επίσης αποδείξει αδιαμφισβήτητα την ισχυρή πίστη των πολιτών μας στις αξίες και τα ιδανικά που στηρίζουν τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Με την έναρξη ενός βάναυσου πολέμου κατά της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Πούτιν εξαπέλυσε μια αδικαιολόγητη επιδρομή εναντίον μιας ελεύθερης και κυρίαρχης δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας και μια βίαιη επίθεση κατά της διεθνούς τάξης και των κανόνων στους οποίους αυτή στηρίζεται. Η ΕΕ αντέδρασε σθεναρά στην επίθεσης της Ρωσίας, αποδεικνύοντας τη σαφή δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσφέρουμε στην Ουκρανία ολοκληρωμένη στήριξη: ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και η αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη της ειρήνης. Επιβάλαμε στη Ρωσία τις μεγαλύτερες δέσμες κυρώσεων στην ιστορία της ΕΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο για να υπερασπιστούμε πιο σθεναρά τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε στο πλευρό όλων των θαρραλέων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που αγωνίζονται καθημερινά για τις πολιτικές τους ελευθερίες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το κράτος δικαίου, για ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, διατρέχοντας συχνά μεγάλο κίνδυνο. Στο εσωτερικό της ΕΕ, πρέπει να θωρακιστούμε απέναντι σε κακόβουλες παρεμβάσεις.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις της τον Μάιο του 2022. Επρόκειτο για μια μοναδική άσκηση διαβουλευτικής δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε σε πρωτοφανή κλίμακα, η οποία παρείχε στους Ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να εισακουστούν και να ασκήσουν μια μακρόπνοη επιρροή στη χάραξη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε απόκριση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ότι οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών θα αποτελέσουν πλέον τακτικό παίκτη στη δημοκρατική μας ζωής. Οι πολίτες δεν αποτελούν αντικείμενο δημοκρατίας. Είναι κατά κύριο λόγο συμμέτοχοι, και αυτό ισχύει για όλες οι γενιές.

Το 2022 είναι επίσης το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Το παρόν και το μέλλον της δημοκρατίας βρίσκονται στα χέρια των νέων. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να τους ενδυναμώσει και να τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν αυτόν τον σημαντικό χώρο για να κάνουν τη διαφορά, να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές και να διαμορφώσουν και να κατευθύνουν το μέλλον της δημοκρατίας, παντού.

Η ίδια η δημοκρατία εξελίσσεται συνεχώς. Οφείλουμε και εμείς να εξελιχθούμε μαζί της. Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Δημοκρατίας, είναι χρήσιμο να γίνεται απολογισμός όσον αφορά την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος δημοκρατικής καινοτομίας και το που θέλουμε να φτάσουμε. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δημοκρατία κατάλληλη για τις ανάγκες του μέλλοντος.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα