Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Ιουνίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διεθνής Ημέρα κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης ναρκωτικών: Απαιτείται περισσότερη δράση για την πρόληψη, την πρόσβαση στη στήριξη και τον αγώνα κατά των διακινητών

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Επ’ ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Ημέρας κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Τα παράνομα ναρκωτικά αποτελούν χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Ενισχύουμε τον αγώνα μας κατά των διακινητών ναρκωτικών και των παραγωγών ναρκωτικών, καθώς και την πρόληψη. Τα θύματα χρειάζονται υποστήριξη. Οι άνθρωποι αξίζουν μια ζωή με υγεία και ασφάλεια.»

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Παρά την πανδημία, η διακίνηση ναρκωτικών συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά επικερδής και εξαιρετικά βίαιη. Η διακίνηση ναρκωτικών κυριαρχεί στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς το 40 % των εγκληματικών ομάδων στην ΕΕ δραστηριοποιείται σε αυτή τη θανατηφόρα επιχείρηση. Για να καταπολεμήσουμε την απειλή αυτή, πρέπει να δώσουμε τέλος στην προμήθεια ναρκωτικών, εξαρθρώνοντας τις εγκληματικές ομάδες και σταματώντας τη χρηματοδότηση.»

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, ο οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά δημοσιεύει σήμερα  έκθεση σχετικά με τις φυλακές και τα ναρκωτικά στην Ευρώπη. Επιπλέον, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος παρουσιάζει σήμερα την παγκόσμια ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά του 2021.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά παρουσίασε την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021, στην οποία αναλύονται οι πρόσφατες τάσεις όσον αφορά τη χρήση και την προμήθεια ναρκωτικών σε ολόκληρη την ΕΕ και εξετάζονται ειδικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις αγορές, τη χρήση και τις υπηρεσίες ναρκωτικών. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών στην ασφάλεια και την υγεία, το Συμβούλιο ενέκρινε στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2021-2025, με βάση το θεματολόγιο της ΕΕ για τα ναρκωτικά που παρουσίασε πέρυσι η Επιτροπή.

Η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους θα συμβάλει στη διάλυση των επιχειρηματικών μοντέλων και δομών των εγκληματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακινητών ναρκωτικών, σε διασυνοριακό επίπεδο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Ιουνίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα