Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διαχείριση των συνόρων: Η ΕΕ υπογράφει συμφωνία περί καθεστώτος του Frontex με την Αλβανία

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αλβανία υπέγραψαν νέα συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Η συμφωνία υπεγράφη από εκπροσώπους του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της αλβανικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία αποτελεί παραδοτέο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και του Frontex θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αντικανονικής μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η νέα συμφωνία θα επικαιροποιήσει την προηγούμενη συμφωνία περί καθεστώτος του 2019, καθιστώντας επίσης δυνατή την τοποθέτηση υπαλλήλων του μόνιμου σώματος του Frontex στα σύνορα μεταξύ της Αλβανίας και των γειτονικών εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την υπογραφή, η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά, κατόπιν συμφωνίας του αλβανικού κοινοβουλίου. Η τελική σύναψη της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε απόφαση του Συμβουλίου, καθώς και σε τυχόν μέτρα κύρωσης από την πλευρά της Αλβανίας.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία φιλοξενήθηκε χθες στα Τίρανα από τον Αλβανό Υπουργό Εσωτερικών Taulant Balla. Εκεί, υπουργοί από εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, αρκετοί υπουργοί της ΕΕ, εκπρόσωποι οργανισμών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνείς οργανισμοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την κυβερνοασφάλεια.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα