Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ διασφαλίζει την παρουσία Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου πυρκαγιών το 2022

greece- fires

Με χρηματοδότηση και συντονισμό στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα  περισσότεροι από 200 πυροσβέστες και τεχνικός εξοπλισμός από τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Νορβηγία για την άμεση στήριξη του προσωπικού πρώτης επέμβασης της Ελλάδας σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας. 

«Είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και αυτό απαιτεί από εμάς τους Ευρωπαίους να αντιδράσουμε από κοινού. Τον Αύγουστο του 2021, η Ελλάδα αντιμετώπισε περίπου 65 ταυτόχρονες δασικές πυρκαγιές την ημέρα, με μέσες θερμοκρασίες συχνά άνω των 40 °C. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές ότι περισσότεροι από 200 πυροσβέστες υψηλής ειδίκευσης από ολόκληρη την ήπειρό μας θα είναι παρόντες σε κατάσταση ετοιμότητας, για τη στήριξη του εθνικού προσωπικού πρώτης επέμβασης όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την άμεση αντίδραση, αλλά θα εξασφαλίσει και σημαντική ανταλλαγή πρακτικών για όλους τους εμπλεκομένους πυροσβέστες. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς.

Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών πυροσβεστικών υπηρεσιών και της Ελλάδας έρχεται ύστερα από την ιδιαίτερα έντονη περίοδο δασικών πυρκαγιών του 2021. Έρχεται να προστεθεί στα μέτρα ετοιμότητας της ΕΕ για τις δασικές πυρκαγιές, στα οποία περιλαμβάνεται επίσης ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών του rescEU, ο οποίος είναι διαθέσιμος στα κράτη μέλη και στα συμμετέχοντα κράτη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 229 54578· Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 229 69140)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα