Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δασικές πυρκαγιές: έτοιμος ο πυροσβεστικός στόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2022

A burn exercise by the Spanish reinforcement brigade for forest fires

Από σήμερα, ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΕΕ θα είναι λειτουργικός για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να καταπολεμήσουν τις δασικές πυρκαγιές καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αιχμής. Ο στόλος αποτελεί μέρος του rescEU, ενός ευρωπαϊκού αποθέματος πόρων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο τοποθετημένα στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σουηδία θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι, όταν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές απαιτήσουν κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση για τη διάσωση ζωών, μέσων βιοπορισμού και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε τα εξής: «Πέρυσι σημειώθηκε η δεύτερη χειρότερη περίοδος δασικών πυρκαγιών που έχει καταγραφεί στην ΕΕ. Αυτό αποτέλεσε επώδυνη υπενθύμιση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχουν οι δασικές πυρκαγιές στη ζωή των Ευρωπαίων. Από σήμερα ολόκληρος ο στόλος rescEU της ΕΕ, ο οποίος αποτελείται από 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη, είναι λειτουργικός και έτοιμος να προσφέρει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας της ζωής, των μέσων διαβίωσης και του περιβάλλοντος. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συνεργασία της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας και της Σουηδίας, όπου φιλοξενούνται το πυροσβεστικό ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Χάρη στον στόλο αυτό, η ΕΕ ενισχύει την ετοιμότητα της ηπείρου να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές.»

Οι επιστημονικές προβλέψεις για τη φετινή περίοδο δασικών πυρκαγιών κάνουν λόγο για κινδύνους άνω του μέσου όρου στην κεντρική Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ειδικότερα, οι θερινοί μήνες τείνουν να είναι θερμότεροι και ξηρότεροι από τα προηγούμενα έτη.   
 

Πυροσβεστικές ικανότητες του rescEU το 2022
 

Ο πυροσβεστικός στόλος του rescEU για το 2022 περιλαμβάνει 12 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από έξι κράτη μέλη της ΕΕ, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ σε περιόδους ανάγκης.

Ο στόλος αποτελείται από:

  • 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο από την Ελλάδα, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ισπανία, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ιταλία, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Κροατία και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Σουηδία.
     

     

Ο στόλος είναι στρατηγικά τοποθετημένος στα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία λειτουργούν και συντηρούν τα αεροσκάφη. Χάρη στον στόλο rescEU, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την ικανότητα των εθνικών ομάδων επέμβασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο στόλος αυτός προστίθεται στους περισσότερους από 200 πυροσβέστες και στον τεχνικό εξοπλισμό από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία που θα είναι τοποθετημένοι στην Ελλάδα ώστε να είναι δυνατή η παροχή άμεσης υποστήριξης στο εθνικό προσωπικό πρώτης επέμβασης καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.
 

 

 

Ιστορικό
 

Η ΕΕ εξασφαλίζει συντονισμένη προσέγγιση για την πρόληψη και την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την προετοιμασία για αυτές. Όταν η κλίμακα μιας δασικής πυρκαγιάς υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, η χώρα αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και έξι επιπλέον συμμετέχοντα κράτη. Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει τη δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης. Σε περίπτωση που για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτείται επιπλέον βοήθεια διάσωσης, η Επιτροπή ενεργοποιεί τον πυροσβεστικό στόλο της του rescEU για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη. Η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης του προγράμματος Copernicus της ΕΕ συμπληρώνει τις επιχειρήσεις με λεπτομερείς πληροφορίες από το διάστημα.  
 

Περισσότερες πληροφορίες

Δασικές πυρκαγιές

rescEU

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ
 

Ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας
 

Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα