Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

86 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ κατασχέθηκαν πέρυσι στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και στα σύνορα

Περίπου 86 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 (στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά), σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Η εκτιμώμενη αξία των πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν στην ΕΕ ανήλθε συνολικά σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κύρια προϊόντα, όσον αφορά τον αριθμό των αντικειμένων που

Περίπου 86 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 (στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά), σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Η εκτιμώμενη αξία των πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν στην ΕΕ ανήλθε συνολικά σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κύρια προϊόντα, όσον αφορά τον αριθμό των αντικειμένων που κατασχέθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ, ήταν παιχνίδια, υλικά συσκευασίας, τσιγάρα και αντεγραμμένα CD/DVD. Τα είδη αυτά αντιπροσώπευαν πάνω από το 72% των καταγεγραμμένων προϊόντων που κατασχέθηκαν. Ενώ ο αριθμός των αντικειμένων που κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ το 2022 μειώθηκε κατά 43% σε σύγκριση με το 2021, η αξία τους αυξήθηκε κατά 11%, επειδή κατασχέθηκαν περισσότερα αντικείμενα με υψηλότερη εγχώρια λιανική αξία. Όσον αφορά τις κατασχέσεις στην εσωτερική αγορά, η αστυνομία και οι αρχές εποπτείας της αγοράς κατέσχεσαν περισσότερα παραποιημένα προϊόντα απ’ ό,τι το 2021 (αύξηση σχεδόν 26%). Ωστόσο, η αξία των εν λόγω προϊόντων ήταν μειωμένη λόγω του υψηλότερου ποσοστού κατασχεμένων ειδών που ανήκουν σε φθηνότερες κατηγορίες προϊόντων.

Η σημερινή έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που παρασχέθηκαν από τις αστυνομικές και τις τελωνειακές αρχές, καθώς και από τις αρχές εποπτείας της αγοράς των κρατών μελών της ΕΕ το 2022. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και τα πορίσματά της είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα