Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

78η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: Επισπεύδοντας την κλιματική δράση και την προστασία της βιοποικιλότητας

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to United States

Χθες, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στο Bloomberg Transition Finance Action Forum. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ παρέθεσε γεύμα εργασίας σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αντιπρόεδρος κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα συντόνισε παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά ως παράγοντες αλλαγής» και συμμετείχε σε διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) με θέμα τη νεολαία, την Ουκρανία και τα δικαιώματα των παιδιών. Ο Επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσιτς εκφώνησε ομιλία στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης σχετικά με την κλιματική κατάρρευση, τις συγκρούσεις και τη διεθνή δράση. Ο Επίτροπος κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους εκπροσώπησε την ΕΕ στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη φύση και τον άνθρωπο με τίτλο «Από τη φιλοδοξία στη δράση».

Σήμερα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στην τελετή υπογραφής της συνθήκης για την ανοικτή θάλασσα. Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Επίτροπο, θα παρευρεθεί στην τελετή υπογραφής της συνθήκης μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία, περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα), η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS. Το απόγευμα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς θα μιλήσει στη θεματική σύνοδο της συνόδου κορυφής για την «Επιτάχυνση της απανθρακοποίησης μέσω της συνεργασίας και της εφαρμογής». Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα) εδώ. Το βράδυ, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα παραστεί στα βραβεία του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχει σε παγκόσμια εκδήλωση για την τιμολόγηση του άνθρακα, την οποία διοργανώνει ο Καναδάς.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα συμπροεδρεύσει της 13ης υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας, από κοινού με την Αίγυπτο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις του στο EbS στις 10:00 (τοπική ώρα). Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο της ad hoc επιτροπής συνδέσμου για την Παλαιστίνη, την οποία συντονίζει μαζί με τη Νορβηγία. Το βράδυ, θα μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με τίτλο «Οικοδομώντας μια νέα παγκόσμια τάξη» περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα). Στη συνέχεια, θα παραστεί στο δείπνο των Διατλαντικών Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα παραθέσει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονι Μπλίνκεν.

Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα συμπροεδρεύσει εκδήλωσης υψηλού επιπέδου για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, με τίτλο «Θέτοντας τα παιδιά στο επίκεντρο των προσπαθειών για βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη», μαζί με την ΕΕ, το Βέλγιο, τη Μάλτα και τον ΟΗΕ. Θα συντονίσει επίσης την εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τίτλο «Τιμώντας την παγκόσμια πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον HIV για τον τερματισμό του AIDS και την προαγωγή των ΣΒΑ», από κοινού με τη Μποτσουάνα, το UN-AIDS και τις ΗΠΑ. 

Η Επίτροπος κ. Ίλβα Γιούανσον θα συμμετάσχει στην 4η υπουργική σύνοδο της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών «Φίλοι των Θυμάτων της Τρομοκρατίας».

Ο Επίτροπος κ.Λέναρτσιτς θα συμπροεδρεύσει υπουργικής συνόδου σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή, με τίτλο «Το κόστος της αδράνειας στο Σουδάν».

Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα συμμετάσχει στην παράλληλη εκδήλωση του Συνασπισμού Υψηλών Φιλοδοξιών για Βιοποικιλότητα πέραν των Εθνικών Δικαιοδοσιών, με τίτλο «Αναπτύσσοντας πολιτική δυναμική για την ταχεία επικύρωση της συνθήκης για την ανοικτή θάλασσα». Θα συμμετάσχει επίσης σε συνεδρίαση με τίτλο «Προς μία παγκόσμια συνθήκη για το πλαστικό» και θα μιλήσει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ας υπερασπιστούμε τους υπερασπιστές: Προς μια παγκόσμια αντίδραση για την προστασία των υπερασπιστών στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης». Το βράδυ θα παραστεί σε μια υψηλού επιπέδου δεξίωση για τα δάση, τη φύση και το κλίμα.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα