Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

4,3 δισ. ευρώ στο Erasmus+ για τη στήριξη της κινητικότητας και της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού το 2024

erasmys++

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2024 στο πλαίσιο του Erasmus+, του προγράμματος της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Με προϋπολογισμό 4,3 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, το Erasmus+ θα συνεχίσει να στηρίζει τις διακρατικές εμπειρίες των μαθητών και των σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης ευκαιρίες σε ενήλικες εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτές και προσωπικό, καθώς και στους νέους μέσω προγραμμάτων άτυπης μάθησης.

Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σπουδάζουν στο εξωτερικό και για να υπάρξει ευρεία συμμετοχή, το πρόγραμμα θα αυξήσει τα ποσά των υποτροφιών κινητικότητας. Σύμφωνα με την ίδια προσέγγιση που ακολουθήθηκε στην πρόσκληση του 2023, τα ποσά των υποτροφιών για ατομική στήριξη σπουδαστών στο εξωτερικό θα προσαρμοστούν κατά 5,9% για τις περισσότερες από τις δράσεις κινητικότητας της πρόσκλησης του 2024. Εκτός απ’ αυτή την αύξηση, είχε προηγηθεί μια πρώτη προσαρμογή ύψους 12,27% το 2023. Το 2024, το πρόγραμμα θα προσφέρει ισχυρότερα κίνητρα για βιώσιμες μετακινήσεις. Για πρώτη φορά, θα προσφερθούν επίσης έξοδα ταξιδίου για κινητικότητα εντός της ΕΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Το Erasmus+ είναι η ψυχή της Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ συγκεκριμένες ευκαιρίες για να γνωρίσουν τι είναι τελικά η ΕΕ και ποιες αξίες προωθεί. Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πρωτοβουλίες της πρόσφατης δέσμης μέτρων για την κινητικότητα ταλέντων, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ ελκυστικότερη για ταλέντα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευκολύνει την κινητικότητα εντός της ΕΕ. Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι το 2024, στα μέσα του κύκλου 2021-2027, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας και προέλευσης. Ανυπομονώ να ακούσω τι έχουν να πουν για τις εμπειρίες τους.»

Το Erasmus+ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία μέσω πολυάριθμων έργων, όπως η προώθηση της ένταξης των προσφύγων σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα