Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

30ό βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali: ανακοινώθηκαν οι νικητές

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης 2022 στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του φετινού βραβείου Lorenzo Natali: Ritwika Mitra για την αποκάλυψη δραστηριοτήτων εμπορίας ανθρώπων στην Ινδία, Rémi Carton και Paul Boyer για την αποκάλυψη της παιδικής δουλείας στην Αϊτή και Vânia Maia για την αντιμετώπιση της επισφαλούς κατάστασης των μεταναστών εργαζομένων στην Πορτογαλία επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή του LNP ανάμεσα σε περισσότερες από 800 αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Για τον εορτασμό της 30ής επετείου του, το βραβείο Lorenzo Natali τιμά συναρπαστικά και θαρραλέα ρεπορτάζ.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και η εξάπλωση της παραπληροφόρησης αποτελούν υπενθύμιση προς όλους εμάς: η ποιοτική δημοσιογραφία είναι απαραίτητη ώστε να ανοίξει τα μάτια του κόσμου όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα. Το τεράστιο όπλο σας είναι ότι ρίχνετε φως στις αδικίες και δίνετε φωνή στα ευάλωτα άτομα. Επαινώ τους γενναίους και τις γενναίες δημοσιογράφους όπως είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου Lorenzo Natali για τα συγκλονιστικά ρεπορτάζ τους.»

Απονεμήθηκαν τρία βραβεία στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Μεγάλο Βραβείο: για δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βραβείο Ευρώπης: για δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: για δημοσιεύσεις από δημοσιογράφους ηλικίας κάτω των 30 ετών, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις χώρες εταίρους της.

Μεγάλο Βραβείο

Ritwika Mitra για το ρεπορτάζ «In the Sundarban, Climate Change Has an Unlikely Effect – On Child Trafficking» (Στην περιοχή Sundarban, η κλιματική αλλαγή έχει μια απρόβλεπτη συνέπεια — την εμπορία παιδιών), που δημοσιεύθηκε στο The Wire Science, σε συνεργασία με τον οργανισμό Fuller Project.

Ακολουθεί ανήλικες γυναίκες που επέζησαν από βιασμούς και έμειναν έγκυες, αφού έπεσαν θύματα εμπορίαςαπό την περιοχή Sundarban στον κόλπο της Βεγγάλης. Παρουσιάζει την πραγματικότητα των γυναικών που έχουν υποστεί βία με βάση το φύλο, στιγματισμό, κακές κλιματικές συνθήκες, φτώχεια και μετανάστευση.  

Βραβείο Ευρώπης

Vânia Maia από το Visão για το ρεπορτάζ «Odemira: Viagem ao mundo dos imigrantes explorados e invisíveis» (Odemira: Ταξίδι στον κόσμο των αόρατων μεταναστών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης).

Η Maia ρίχνει φως στην εκμετάλλευση, τη δυστυχία και τις επισφαλείς συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι μετανάστες που βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση στην Ευρώπη. Τα δεινά των εργαζομένων στην Odemira της Πορτογαλίας αποτελούν μια τοπική ιστορία με οικουμενική απήχηση.

Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου

Rémi Carton και Paul Boyer από τη Libération για το ρεπορτάζ «En Haïti, “les vies brisées” des enfants Esclaves» (Στην Αϊτή, «οι θρυμματισμένες ζωές» των παιδιών σκλάβων).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη Libération, οι Carton και Boyer αποκαλύπτουν την πρακτική που ονομάζεται «restavek», με την οποία παιδιά από φτωχές οικογένειες στην Αϊτή τίθενται σε καθεστώς δουλείας ως οικιακοί βοηθοί και συχνά υφίστανται κακοποίηση.

Επιλογή των νικητών

Μετά από προεπιλογή τεσσάρων σχολών δημοσιογραφίας — Universidade Catôlica Portuguesa (Πορτογαλία), Universidad de Navarra (Ισπανία), Université Saint-Joseph de Beyrouth (Λίβανος) και Vesalius College (Βέλγιο) — οι νικητές επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή του βραβείου Lorenzo Natali. Η κριτική επιτροπή του 2022 αποτελούνταν από πέντε διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες από τον κόσμο της δημοσιογραφίας:

Ιστορικό

Το βραβείο φέρει το όνομα του Lorenzo Natali, πρώην επιτρόπου Ανάπτυξης και ένθερμου υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το πνεύμα του παραμένει ζωντανό μέσα από το βραβείο το οποίο τιμά δημοσιογράφους που αναδεικνύουν με τα άρθρα τους τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και οι λαοί μας και αποτελούν πηγή έμπνευσης για αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα