Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

30 χρόνια ενιαίας αγοράς: Οι εορτασμοί της επετείου ξεκινούν με διάσκεψη στην Πράγα

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Επιτροπή και η τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργανώνουν διάσκεψη στην Πράγα επ’ ευκαιρία της 30ής επετείου της ενιαίας αγοράς. Η διάσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων που θα διοργανωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 επ’ ευκαιρία αυτής της επίσημης επετείου.
 

Την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα είναι ερευνητές υψηλού επιπέδου από την ακαδημαϊκή κοινότητα και φορείς χάραξης πολιτικής από την ΕΕ και τα εθνικά θεσμικά όργανα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνας και τα διδάγματα πολιτικής που σχετίζονται με την ενιαία αγορά. Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προσανατολισμού για τον ρόλο της ενιαίας αγοράς στην αντιμετώπιση των σημερινών κρίσεων και για τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Εδώ και 30 χρόνια, η ενιαία αγορά δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν όπου θέλουν στην Ευρώπη. Προσέφερε στους καταναλωτές προστασία, ασφάλεια και πληθώρα επιλογών σε χαμηλότερες τιμές, ενώ αποτέλεσε και εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συνθήκες ευμάρειας. Η ενιαία αγορά επιτρέπει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, περισσότερες οικονομίες κλίμακας και συνδέσεις με διασυνοριακές αξιακές αλυσίδες εντός της ΕΕ. Η ενιαία αγορά είναι η κινητήρια δύναμη που επιτρέπει στην ΕΕ να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε και να βελτιώνουμε τη λειτουργία της, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τα κράτη μέλη.»
 

Η Επιτροπή σχεδιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για τον εορτασμό της 30ής επετείου της ενιαίας αγοράς. Η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος μια ανακοίνωση σχετικά με τα 30 χρόνια λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Η εν λόγω ανακοίνωση θα αναδείξει τα σημαντικά οφέλη της ενιαίας αγοράς και τις μελλοντικές προτεραιότητες, εντοπίζοντας παράλληλα τα κενά στην εφαρμογή της, προκειμένου η ενιαία αγορά να συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομική πρόοδο της Ένωσης.
 

Βασικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ενιαία αγορά της ΕΕ διατίθενται εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της διάσκεψης είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τη διάσκεψη εδώ.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 2 296 69 53· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 2 295 83 00)

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα