Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σύνοδος κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου: Η ΕΕ ανακοινώνει δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια και χαιρετίζει τις νέες συμφωνί

berlin process summit common regional market

Σήμερα, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Τζουζέπ Μπορέλ συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.

Στη σύνοδο κορυφής, όπως είχε αναγγείλει και κατά την επίσκεψή της στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, η Πρόεδρος ανακοίνωσε μια σημαντική δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από την ΕΕ, με την οποία τα Δυτικά Βαλκάνια θα βοηθηθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και την οικοδόμηση βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.


Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο στους καλούς όσο και στους δύσκολους καιρούς. Στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, κινητοποιήσαμε μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την περιοχή, ενώ σήμερα καταρτίζουμε μια δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων και για την προώθηση των τόσο αναγκαίων επενδύσεων στην ενεργειακή διαφοροποίηση. Επενδύουμε στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να δώσουμε ώθηση στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και να βγούμε από τη σημερινή κρίση πιο πράσινοι, πιο δυνατοί και πιο βιώσιμοι.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου με περισσότερες πληροφορίες, στα αγγλικά, είναι διαθέσιμο εδώ

 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο EbS.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα