Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Συνεδριάσεις της Ευρωομάδας και του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) στις 5 και 6 Οκτωβρίου

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας και του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) σήμερα και αύριο.

 

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης που θα αρχίσει σήμερα στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Η Ευρωομάδα θα συζητήσει τις προτεραιότητες της Ευρωομάδας υπό τη νέα της Προεδρία και θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας. Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες για την ευρωζώνη στο πλαίσιο της ανάκαμψης και ενώ συνεχίζεται σε εθνικό επίπεδο η κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2021.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Θα συζητήσουν επίσης τις υποψηφιότητες για την αντικατάσταση ενός μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ. Όπως συνηθίζεται, η Ευρωομάδα θα κάνει απολογισμό της εξέλιξης των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τους τελευταίους μήνες, ενόψει των προσεχών ετήσιων συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συνέντευξη Τύπου της Ευρωομάδας με τον Επίτροπο κ. Τζεντιλόνι θα μεταδοθεί απευθείας εδώ.

Αύριο, το άτυπο Συμβούλιο ECOFIN θα ξεκινήσει με συζήτηση των υπουργών σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πρόσφατα εγκριθείσα δέσμη μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοπιστωτικό τομέα, με την οποία ορίζεται μια νέα, φιλόδοξη προσέγγιση για την ενθάρρυνση της υπεύθυνης καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τη στρατηγική για τον ψηφιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και τη στρατηγική για τις πληρωμές λιανικής.

Η Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης την πρόοδο των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης μέτρων για την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών και της επανεξέτασης του κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς. Κατά τη σύνοδο, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 βάσει επιστολής του προέδρου της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ).

Μετά τη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εικονική συνέντευξη Τύπου με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα