Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Στηρίζουμε την Ουκρανία: Η Επιτροπή ανακοινώνει νέα ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για τους εκτοπισθέντες

EU-Ukraine

Χθες η Επιτροπή ανακοίνωσε μία νέα δέσμη βοήθειας ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εκτοπισθέντων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών που συγκάλεσαν από κοινού η Πολωνία και η Σουηδία.

Η Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες τα εξής: «Σήμερα συναντηθήκαμε με έναν σαφή στόχο: να στηρίξουμε τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που μάχεται εναντίον του επιτιθέμενου και υπερασπίζεται την ελευθερία του. Διανύουμε πλέον τη δέκατη εβδομάδα της βάναυσης ρωσικής εισβολής. 10 εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε, ακόμη μία φορά, στην έκκληση για στήριξη της Ουκρανίας. Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύτηκα να δωρίσουμε 200 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία. Και τον προηγούμενο μήνα, κατά την εκδήλωση δωρητών, συγκεντρώθηκαν 9,1 δισ. ευρώ για τους Ουκρανούς εντός και εκτός Ουκρανίας. Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία.»
 

Ιστορικό

Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Πάνω από 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τον ουκρανικό λαό από την αρχή της βάναυσης ρωσικής εισβολής.

Κινητοποιούμε την οικονομική δύναμη της ΕΕ με μια σειρά κυρώσεων που αποσκοπούν στην εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για τη χρηματοδότηση του πολέμου του.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε ήδη διαθέσει περίπου 4 δισ. ευρώ ως μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στα κράτη μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε μαζί με τον Καναδά μια παγκόσμια εκδήλωση δωρητών, η οποία συγκέντρωσε 9,1 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες εντός και εκτός Ουκρανίας.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. Στις 4 Μαΐου 2022, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν πρότεινε να αρχίσουν οι εργασίες για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης. Αυτό αναμένεται να προσελκύσει τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, καθώς και για να καταστεί η Ουκρανία ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος –Η ΕΕ στο πλευρό της Ουκρανίας

Ενημερωτικό δελτίο — Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Παρατηρήσεις της προέδρου φον ντερ Λάιεν στη διεθνή διάσκεψη δωρητών

Press Release in English

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα