Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ: Η ΕΕ προσθέτει μια νέα λειτουργία ανάκλησης

certificate

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε έναν μηχανισμό σε επίπεδο ΕΕ με τον οποίο είναι δυνατή η ανάκληση πλαστών ή εσφαλμένων ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ.

 

Με το μέτρο αυτό, όταν ένα πιστοποιητικό ανακαλείται σε ένα κράτος μέλος, θα φαίνεται άκυρο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Από τον Ιούλιο του 2021 που ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν εκδοθεί πάνω από 1,7 δισ. πιστοποιητικά. Τα πιστοποιητικά της ΕΕ βοήθησαν στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και λόγω τις επιτυχίας τους αυτής ενίοτε αποτελούν στόχο απατεώνων. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των πλαστών ή λανθασμένων πιστοποιητικών παραμένει πολύ χαμηλός.

 

Όταν εντοπίζονται πλαστά ή λανθασμένα πιστοποιητικά είναι σημαντικό να μπορούν να ανακληθούν. Ενώ αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη αναπτύξει συστήματα ανάκλησης σε εθνικό επίπεδο, το νέο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ θα επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική ανάκληση διασυνοριακά, μέσω του EU Gateway.

 

Η βελτίωση αυτή αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στο σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα