Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και οι Επίτροποι σε συνεχείς επαφές με τους εταίρους που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι Επίτροποι πραγματοποιούν ταξίδια και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ

ουκρανία

και τους εταίρους που επηρεάζονται περισσότερο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω της γεωγραφικής τους γειτνίασης με τη σύγκρουση.

Σήμερα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στη Ρουμανία και τη Σλοβακία για να συζητήσει πώς θα μπορούσαν να στηριχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κράτη μέλη της ΕΕ που υποδέχονται όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος βρέθηκε στο Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο Πρόεδρο κ. Κλάους Γιοχάνις. Παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, ενώ τις δηλώσεις της Προέδρου μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.

Σήμερα το απόγευμα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα βρίσκεται στη Μπρατισλάβα, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο κ. Ζουζάνα Τσάπουτοβα και τον Πρωθυπουργό κ. Έντουαρντ Χέγκερ. Θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 16.00 ώρα Ελλάδος, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στην πλατφόρμα EbS. Οι δηλώσεις της Προέδρου θα δημοσιευτούν εδώ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος κ. Όλιβερ Βάρχεϊ χθες και σήμερα βρίσκονται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Παρακολουθήστε τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο κ. Σάντου εδώ.

Στη Μολδαβία βρίσκεται σήμερα και ο Επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Πολωνία μαζί με την Επίτροπο κ. Ίλβα Γιούανσον, όπου αξιολόγησαν την κατάσταση στο πεδίο, καθώς και τις ανάγκες παροχής βοήθειας και συντονισμού για την προστασία των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρακολουθήστε εδώ τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας.

Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις της Επιτρόπου κ. Γιούανσον στη Ρουμανία και τη Σλοβακία τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, και η επίσκεψή της στην Πολωνία στις 21 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται από χθες στη Βιέννη, όπου σήμερα το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Αύριο, ο Αντιπρόεδρος θα βρίσκεται στην Ουγγαρία και θα επισκεφθεί τα ουκρανικά σύνορα κοντά στην πόλη Záhony. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στη Βουδαπέστη, όπου θα συναντηθεί με τον Ούγγρο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σάντορ Πίντερ και με τον Κροάτη Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντάβορ Μποζίνοβιτς. Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου από τα σύνορα θα μεταδοθούν στην πλατφόρμα EbS.

Ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν βρίσκεται από χθες στην Εσθονία και σήμερα ταξιδεύει στη Λετονία, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βίλνιους όπου θα συζητήσει σχετικά με την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια, την παραπληροφόρηση και τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην ενιαία αγορά. Παρακολουθήστε την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει μαζί με την Πρωθυπουργό κ. Ινγκρίντα Σιμονίτε το πρωί της Παρασκευής σε απευθείας μετάδοση στην πλατφόρμα EbS.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν συμμετείχε επίσης στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των «Εννέα του Βουκουρεστίου», η οποία διοργανώθηκε στη Βαρσοβία από τους Προέδρους της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Η Επιτροπή έχει προτείνει μια ευρεία δέσμη άνευ προηγουμένου μέτρων ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει βαρύτατες κυρώσεις καθώς και ταχεία και αποτελεσματική βοήθεια για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα