Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ουκρανία: Η ΕΕ συντονίζει την αποστολή περισσότερης βοήθειας έκτακτης ανάγκης προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες

Με δεδομένη την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για λόγους ασφάλειας,

ουκρανία

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να συντονίζει τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης που αποστέλλεται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ στον λαό της Ουκρανίας.

Είκοσι έξι (26) ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων πρόσφατα η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη προσφέρει στήριξη, όπως κουτιά πρώτων βοηθειών, φάρμακα, υπνόσακους, γεννήτριες. Μετά από αίτημα της Μολδαβίας για βοήθεια, η Κροατία, η Δανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Σουηδία προσέφεραν είδη όπως ασθενοφόρα, σκηνές, κουβέρτες και κινητό μαγειρείο, επιπλέον των ειδών βοήθειας που προσέφεραν τις προηγούμενες μέρες η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Η Σλοβακία και η Πολωνία ενεργοποίησαν επίσης τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ ζητώντας στήριξη για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από την Ουκρανία. Η Ελλάδα και η Γερμανία αποστέλλουν σκηνές, κουβέρτες και μάσκες στη Σλοβακία, ενώ η Γαλλία αποστέλλει φάρμακα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στην Πολωνία.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που όμοιά της είχαμε δεκαετίες να δούμε στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι εντός της Ουκρανίας, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες, αναζητούν ασφάλεια. Η ΕΕ, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, βρίσκεται σε συντονισμό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα με τις ουκρανικές αρχές, καθώς και με τη Μολδαβία, την Πολωνία και τη Σλοβακία που υποδέχονται τους εκτοπισθέντες. Ευχαριστώ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη προσφέρει την υποστήριξή τους. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι πλήρως αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό αυτές τις τρομακτικές στιγμές.»

Οι Επίτροποι Γιούανσον και Λέναρτσιτς θα επισκεφθούν σήμερα ένα σημείο διέλευσης των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας.

Αύριο, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα ταξιδέψει στη Μολδαβία μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας. 

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα